LU Akadēmiskais apgāds laidis klajā akadēmiskā izdevuma “20. gadsimta Latvijas vēsture. 1944/1945‒1964” IV sējumu. Deviņu Latvijas vēsturnieku kopdarba pamatā ir gan Latvijas un ārvalstu vēsturnieku veikums kopš Latvijas neatkarības atgūšanas, gan grāmatas autoru oriģinālie pētījumi.

Akadēmiskā izdevuma “20.  gadsimta Latvijas vēsture” IV sējums aptver laika posmu no Otrā pasaules kara beigām līdz 60. gadu vidum. Šī grāmata ir daļa no Latvijas Universitātes Latvijas vēstures institūta projekta.

Monogrāfijā aplūkotajā laika nogrieznī var nodalīt divus būtiski atšķirīgus posmus Padomju Savienības attīstībā, kam bija vērā ņemama ietekme uz situāciju Latvijā: staļinisma posmu un padomju režīma ierobežoto liberalizāciju pēc Staļina nāves. Staļinisma posmā galvenais Latvijas sovetizācijas instruments bija politiskās un politiski motivētās masveida represijas. Represijas vai to draudus lietoja ne tikai pret bruņoto un nebruņoto pretpadomju pagrīdi, bet arī kā vispārēju ekonomisko un sociālo pārmaiņu realizācijas instrumentu. Staļiniskā politiskā un ekonomiskā sistēma bija stingri centralizēta, un to kontrolēja Kremlis. Pēc Staļina nāves masveida politiskās represijas tika pārtrauktas, bet turpinājās individuālas represijas kā sabiedrības kontroles instruments. Visas galvenās Staļina laikā iedibinātās politiskās un ekonomiskās institūcijas turpināja darboties. Lai gan tika mēģināts mīkstināt Maskavas un republiku attiecību koloniālo raksturu, tas notika nekonsekventi, un Latvijā 1959. gadā sākās tīrīšanas kompartijas, komjaunatnes un republikas pārvaldes institūciju vadībā.

Deviņu vēsturnieku kopdarbs balstās kā uz Latvijas un ārvalstu vēsturnieku paveikto laikā kopš Latvijas neatkarības atgūšanas, tā arī uz pētījuma dalībnieku oriģinālajiem pētījumiem. Grāmatā ir sniegts plašs historiogrāfijas apskats, septiņās nodaļās vispusīgi raksturota padomju režīma politika Latvijā, karaspēka darbība, politisko, ekonomisko, sociālo un kultūras institūciju darbība un attīstība, padomju represīvo institūciju attīstība un to darbības, apspiežot sabiedrības pretošanos padomju okupācijai, Latvijas trimdas politiskie un diplomātiskie centieni nepieļaut Latvijas okupācijas un aneksijas starptautisku atzīšanu.

 

Grāmatu “20. gadsimta Latvijas vēsture. III sējums (1940–1944/1945)” un “20. gadsimta Latvijas vēsture. IV sējums (1944/1945–1964)” atvēršanas svētki notiks 4. martā plkst. 11.00 starptautiskajā grāmatu un izdevniecību izstādē “Latvijas Grāmatu izstāde 2023” (Ķīpsalas iela 8, Rīga).

 

LU Akadēmiskā apgāda izdevumus visizdevīgāk iegādāties pie apgāda tirdzniecības speciālistes Intas Sakalovskas Aspazijas bulvārī 5 (mob.: 29333919).

Dalīties