Pašā gada nogalē Latvijas Universitātes Akadēmiskajā apgādā iznākusi profesora Valda Segliņa zinātniskā monogrāfija “Ieskatīties nākotnē jeb Nostradama mantojums”.

Zinātniskā monogrāfija veltīta Mišela Nostradama literārajam mantojumam, kura atsevišķi fragmenti nonāk sabiedrības uzmanības lokā jau gandrīz piecus gadsimtus. Tomēr kopumā Nostradama darbi Ziemeļeiropā līdz šim ir bijuši pieejami tikai kādā no plašāk izplatītajām valodām, un nereti tas ir raisījis neizpratni un daudzus pārpratumus. Darbā ir apskatīta Nostradama trauksmainā dzīve, viņa darbu avoti – senāku manuskriptu teksti un paša Nostradama darbi. Tās ir “Centūrijas”, pareģojumi “Alamanahā” un nozīmīgākās vēstules.

Lasītājam šie dokumenti tiek piedāvāti neliterarizētā formā, atstājot iespēju patstāvīgi un saturiski viennozīmīgāk tekstos izvietot pieturas zīmes, skaidrot saturu un pasniegt to visu skanīgākā latviešu valodā. Tajā pašā laikā grāmata aicina atturēties no vēstures un kultūrvēsturiskā mantojuma vienkāršojumiem, pievērsties avotiem un saskatīt tajos sava laika sabiedrību un tās cerības. Iespējams, dažas četrrindes satur noderīgas atbildes arī mūsdienās, kas būtu atklājamas katram sev.

Autors profesors Valdis Segliņš – Latvijas Universitātes prorektors dabas, tehnoloģiju un medicīnas zinātņu jomā, ģeoloģijas zinātņu doktors. Pēdējos gados LU Akadēmiskajā apgādā iznākušas vairākas viņa grāmatas – “Senās Ēģiptes rakstu dārgumi” (2011), “Megalīti. Pasaule. Latvija” (2012), “Hors. Valdnieku dievs” (2017),  “Senās Ēģiptes medicīnas papirusi” (2018), “Ištare un desmitiem tās dažādo seju” (2018), “Maģija un burvestības Senajā Ēģiptē” (2019), “Neatrodamā Atlantīda” (2019), “Rituālā drāma un teatralizēti uzvedumi Senajā Ēģiptē” (2020), “Senākie likumu krājumi ķīļrakstos no Urukagina līdz Hammurapi” (2020), “Senās Divupes dievi, dēmoni un maģija” (2021),  “Zāmuels Hānemanis un Antons Mesmers. Solis pirms mūsdienu medicīnas” (2021), kā arī “Orākuli antīkajā pasaulē” (2022).

Grāmatu mākslinieces un maketētājas Baibas Lazdiņas veidotie darbi guvuši vērā ņemamu atzinību, vairāki no tiem ir nominēti grāmatu mākslas konkursam “Zelta ābele” un tikuši apbalvoti. 2011. gadā B. Lazdiņa saņēma šī konkursa balvu “Zelta ābols” par grāmatu “Senās Ēģiptes rakstu dārgumi” nominācijā “Zinātniskās grāmatas”, 2015. gadā – par “Vācu-latviešu frazeoloģijas vārdnīcu” nominācijā “Uzziņu literatūra” un 2018. gada konkursā – par grāmatu “Senās Ēģiptes medicīnas papirusi” nominācijā “Zinātniskā literatūra”. Portāla LSM.lv lasītāju balsojumā par 2021. gada skaistāko grāmatu tika atzīta LU Akadēmiskajā apgādā izdotā Valda Segliņa sarakstītā Baibas Lazdiņas veidotā “Zāmuels Hānemanis un Antons Mesmers. Solis pirms mūsdienu medicīnas”. 

Izdevuma literārais redaktors Oskars Lapsiņš ir veiksmīgi licis lietā savu bagāto pieredzi darbā ar zinātnisko literatūru.

LU Akadēmiskā apgāda izdevumus visizdevīgāk iegādāties LU Akadēmiskā apgāda telpās Aspazijas bulvārī 5˗132, iepriekš sazinoties ar Intu Sakalovsku (tālr. 67034889, 29333919, inta.sakalovska@lu.lv; apgads@lu.lv).

Dalīties

Saistītais saturs

Pētījums par drošības aspektiem Latvijas vēsturē
11.05.2023.

Pētījums par drošības aspektiem Latvijas vēsturē

Iznācis rakstu krājums “Media and Society, 2022”
06.04.2023.

Iznācis rakstu krājums “Media and Society, 2022”

Klajā nācis zinātniskā izdevuma “Arheoloģija un etnogrāfija” 32. laidiens
04.01.2023.

Klajā nācis zinātniskā izdevuma “Arheoloģija un etnogrāfija” 32. laidiens

Publicēts krājums  „Valoda: nozīme un forma 13. Gramatika un valodas prasme”
03.01.2023.

Publicēts krājums „Valoda: nozīme un forma 13. Gramatika un valodas prasme”

LU Akadēmiskais apgāds izdevis grāmatu “CILVĒKA ANATOMIJA. Galva. Kakls. 2. daļa”
24.11.2022.

LU Akadēmiskais apgāds izdevis grāmatu “CILVĒKA ANATOMIJA. Galva. Kakls. 2. daļa”

LU Akadēmiskais apgāds izdevis Harija Tumana monogrāfiju  “Antīkie tēli Rīgas ielās”
29.08.2022.

LU Akadēmiskais apgāds izdevis Harija Tumana monogrāfiju “Antīkie tēli Rīgas ielās”