Foto Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta (LU KPMI) un Liepājas Reģionālās slimnīcas Liepājā veiktais pētījums GISTAR pierāda – katram ceturtajam Liepājas reģiona iedzīvotājam būtu rūpīgi jāseko līdzi sava gremošanas trakta veselībai.

No 584 iedzīvotājiem, kas līdz šim piedalījušies pētījumā, 119 atklāta kuņģī mītošā un kuņģa vēža attīstību veicinošā baktērija H.pylori. Šādos gadījumos pētījuma dalībniekiem tiek nozīmēta minētās baktērijas izskaušanas jeb eradikācijas terapija. Tiem pētījuma dalībniekiem, kam tiek konstatētas novirzes no normas asins vai fēču paraugos, kādi bijuši vēl 30 gadījumi, tiek nozīmēti papildus izmeklējumi – augšējā endoskopija vai kolonoskopija.

Jau vēstīts, ka gremošanas sistēmas vēža statistika kā Latvijā, tā Eiropā un visā pasaulē ik gadu pieaug. Katrs ceturtais jaunatklātais vēzis attīstās gremošanas traktā. Gastrointestinālie audzēji ierindojas trešajā vietā vēža dēļ mirušo skaitā. Kolorektālais (resnās un taisnās zarnas) vēzis un kuņģa vēzis ir visplašāk izplatītie gremošanas sistēmas audzēji. Kolorektālo vēzi Latvijā diagnosticē ap 1100 cilvēkiem gadā. Ik gadus no tā mirst ap 700 cilvēkiem. Ar kuņģa vēzi Latvijā ik gadus saslimst 500–600 iedzīvotāju, kas, salīdzinot ar Eiropas Savienības valstu rādītājiem, ir viens no visaugstākajiem pret iedzīvotāju skaitu. Pētījumā GISTAR iesaistītie zinātnieki atgādina: savlaicīga ļaundabīgo audzēju atklāšana ļauj veiksmīgi ārstēties, kā arī būtiski palielina pacientu dzīvildzi.

GISTAR ir zinātnisks pētījums, kura nolūks ir veicināt kuņģa vēža izraisītās mirstības samazināšanos. Reģionālajos pētījumu centros, tostarp Liepājas pētījumu centrā, tiek veikta 40–64 gadus vecu iedzīvotāju bezmaksas gremošanas trakta pārbaudes (skrīnings) ar nolūku attīstīt skrīninga metodes pēc iespējas agrīnai saslimšanas diagnostikai. Iegūtie dati palīdz uzlabot gremošanas sistēmas audzēju sistemātiskas izpētes procesu efektivitāti. Savukārt pētījuma dalībniekiem ir iespējas bez maksas pārbaudīt sava gremošanas trakta veselību. Gadījumā, ja pārbaužu rezultāti liecina par paaugstinātu vēždraudes risku, pētījuma dalībniekiem tiek nozīmēta kuņģa vēža attīstību veicinošās baktērijas H.pylori eradikācijas terapija vai papildu izmeklējumi.

Papildus tam Liepājas pētījumu centrā pētījuma dalībnieki veic īpašu izelpas mērījumu hibrīda izelpas analizatorā – projekta HYCOR ietvaros. Šīs aktivitātes mērķis ir izstrādāt matemātisku modeli kolorektālā vēža noteikšanai un novērtēt speciāli izstrādātās iekārtas sensoru veiktspēju šīs slimības noteikšanai. Lai gan šobrīd ar šo iekārtu nav iespējams noteikt precīzu saslimšanas diagnozi, šobrīd ar to palīdzību tiek attīstīta jauna medicīniskā tehnoloģija – potenciāli jauns kolorektālā vēža skrīnings.

Arī pašlaik Liepājas un tuvējās apkārtnes iedzīvotāji 40–64 gadu vecumā aicināti bez maksas pārbaudīt gremošanas trakta veselību: vairāk informācijas par pārbaužu norisi pieejama pētījuma mājaslapā www.gistar.eu

Projekts "Hibrīda-sensora izelpas analīze kolorektālā vēža skrīningam (HYCOR)" tiek finansēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda 1.1.1.1. pasākuma "Praktiskas ievirzes pētījumi" 4. kārtas ietvaros, projekta ID Nr. 1.1.1.1/20/A/035. Projektu līdzfinansē REACT-EU finansējums pandēmijas krīzes seku mazināšanai.

 

Dalīties

Saistītais saturs

Latvijas vēža pacientu aprūpē gaidāmas pārmaiņas
09.03.2023.

Latvijas vēža pacientu aprūpē gaidāmas pārmaiņas

LU KPMI pētnieki izstrādā inovatīvās tehnoloģijas vēža diagnostikā
05.08.2022.

LU KPMI pētnieki izstrādā inovatīvās tehnoloģijas vēža diagnostikā

GISTAR pētījumā iekļauto dalībnieku skaits sasniedzis 10 000
22.07.2021.

GISTAR pētījumā iekļauto dalībnieku skaits sasniedzis 10 000

Akadēmiskajā centrā Eiropas eksperti vērtē GISTAR pētījumu
03.10.2019.

Akadēmiskajā centrā Eiropas eksperti vērtē GISTAR pētījumu