Latvijas Universitātes (LU) koris “Balta” un tā mākslinieciskā vadītāja diriģente Māra Marnauza aicina kora mūzikas cienītājus uz koncertu “Atnākšana”, kas izskanēs 21. decembra vakarā Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā.  

Kora mākslinieciskā vadītāja Māra Marnauza atklāj, ka, pateicoties lieliskajai sadarbībai ar komponistiem un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam, koris “Balta” ļoti īsā laikā ir sagatavojis jaunu laikmetīgās kora mūzikas programmu “Atnākšana”, kas ir būtisks ne tikai kora repertuāra papildinājums, bet arī daudzveidīga un bagāta programma klausītājiem gan mūzikas, gan satura ziņā, kas lieliski iederas Adventa laikā, kad esam jau tuvu Ziemassvētku brīnumam – Jēzus Kristus Dzimšanas dienai.

Īpaši jāizceļ četru jaundarbu, kas veltīti diriģentei Mārai Marnauzai un viņas vadītajam korim “Balta”, pirmatskaņojumi. Divas dziesmas “Veni, veni Emmanuel” (Ak, nāc, ak, nāc, Emanuel) un “Ave Maria” (Esi sveicināta, Marija) 2022. gadā korim sacerējis vācu komponists no Berlīnes Kristians Bērens (Christian Bährens). ”Īpašs prieks par to, ka komponists ieradīsies Rīgā un pagodinās mūs ar savu klātbūtni koncertā!” stāsta Māra Marnauza. Pirmatskaņojumu piedzīvos arī kora ilggadīgā drauga no Spānijas pilsētas Valjadolidas komponista Ramiro Real veltījums “Love and Hate” (Mīlestība un naids). VKKF projekta ietvaros jaunu ciklu “In Her Own Words” (Viņas pašas vārdiem) radījusi arī latviešu jaunā komponiste Alise Bērziņa, kura pašlaik studē Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijā, kas ir oriģināls papildinājums repertuāram sieviešu koriem.

Koncertā “Atnākšana” skanēs arī kanādiešu komponista Marka G. Sireta (Mark G. Sirett) trīs darbi, kas ir guvuši atzinību starptautiskos koru konkursos pasaulē. Komponists kā pārsteiguma dāvanu dziesmas atsūtījis Mārai Marnauzai ar aicinājumu iekļaut kora “Balta” repertuārā, kam diriģente ar prieku atsaukusies. Māra Marnauza atzīst: “Dziesmas ir ļoti oriģinālas gan mūsdienu mūzikas izteiksmes līdzekļu pielietojuma ziņā, gan emocionālā krāsu daudzveidībā. Tās noteikti būs uz palikšanu gan kora koncertu, gan konkursu repertuārā.”

Koncertā skanēs arī Henrika Odegārda (Henrik Ødegaard) divas dziesmas, ko norvēģu komponists no Oslo uzdāvināja kā pateicību par viņa piecu dziesmu ierakstiem 2021. gadā kora “Balta” jaunākajā albumā “Klusums”.

Koncerts notiks trešdien, 21. decembrī, plkst. 20.00 Rīgas Svētās Marijas Magdalēnas baznīcā, Klostera ielā 2, Rīgā.

Ieeja koncertā – bez maksas.

Koncerts tiek organizēts Valsts Kultūrkapitāla fonda finansētā projekta “Atnākšana” ietvaros.

Par kori “Balta”

Latvijas Universitātes kori “Balta” ir dibinājusi tā mākslinieciskā vadītāja un diriģente, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku virsdiriģente Māra Marnauza 1999. gadā. Koris ir daudzu starptautisko konkursu laureāts, Vispārējo latviešu Dziesmu svētku kora konkursa fināla Lielās balvas (2013) un 1. vietas (2018) ieguvējs. Tas ir viens no labākajiem koriem ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē. “Interkultur” organizācijas Pasaules koru reitingā, sieviešu koru kategorijā, koris “Balta” pašlaik ieņem 8. vietu. Plašāk: choir.lv/balta. Kora aktualitātēm iespējams sekot Facebook lapā facebook.com/korisBalta.

 

Dalīties

Saistītais saturs

LU amatiermākslas kolektīvi aicina uz Ziemassvētku koncertiem
13.12.2022.

LU amatiermākslas kolektīvi aicina uz Ziemassvētku koncertiem

Par prasmēm un darīšanu. Saruna ar LU rektoru Indriķi Muižnieku
12.12.2022.

Par prasmēm un darīšanu. Saruna ar LU rektoru Indriķi Muižnieku