Latvijas Universitātes (LU) studenta kurpes atkal pielaikotas – iespēju ieskatīties reāla studenta ikdienā šogad izmantoja teju tūkstotis skolēnu no visas Latvijas. Šogad atkal bija iespēja studijas izbaudīt klātienē, klausīties lekcijas auditorijā, nevis datora ekrānā, vērojot nodarbības laboratorijās un čalojot ar studentiem “aci pret aci”.

Lielisks veids, kā pārbaudīt, vai iedomas sakrīt ar realitāti

“Tā man bija iespēja apmeklēt pētniecības institūtu un veikt laboratorijas darbus, iepazīt jauna veida dzīves ikdienu, kas ir krietni atšķirīgāka no vidusskolēna ikdienas,” pasākumu vērtē studenta kurpju pielaikotājs, 12. klases skolēns. Viņam piebalso cits studenta “sekotājs”: “Varēju pabūt nodarbību telpās, vērot, kā savā būtībā noris lekcija, pavaicāt “neērtos” jautājumus – par budžetu, par darbu ārpus studijām, par dzīvi kopmītnēs, par izklaides iespējām, mācību vielas sarežģītību.”

To, ka pasākums bijis ļoti noderīgs, lai sagatavotos studijām apliecina arī dalībnieku vidū veiktā aptauja – turpat 100% aptaujāto skolēnu būtu gatavi studentu kurpes pielaikot vēlreiz.  “Iesaku šo iespēju izmantot visiem un pēc iespējas ātrāk, lai saprastu, vai tas, ko vēlies studēt ir tavs,“ uzsver Rūdolfs no Rīgas Angļu ģimnāzijas 12. klases. Arī vairāki citi dalībnieki atzīst – šādā veidā vari pārliecināties, vai pašreizējās domas par nākotnes studiju virzienu ir pareizas. Varbūt tomēr piemērotāks būtu kas cits? Studenta ikdienas skatīšana savām acīm un arī ieskats pašā studiju procesā noteikti dot daudz informācijas pārdomām, atzīst skolēni.

Šogad vislielāko interesi uz vienu dienu kļūt par studentiem izrādīja Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, Daugavpils Valsts ģimnāzijas, Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas, Mārupes Valsts ģimnāzijas un Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas skolēni. Īpašs gandarījums par skolēniem no attālākiem reģioniem, kuri bija gatavi agri celties un mērot tālu ceļu, lai uzlaikotu studentu kurpes vai, kā savā Instagram kontā norādīja kāda studente: “Kurpes nesanāca, bija pamatīgi zābaki!” (ar to domāts, ka konkrētajā dienā bija slikti laika apstākļi un piemērotāki apavi bija zābaki, nevis kurpes.).

Studenti – mentori saviem nākamajiem studiju biedriem

Analizējot akcijas “Studentu kurpēs” norisi jau vairāku gadu garumā, ar gandarījumu jāsaka, ka skolēnu interese – pārbaudīt, pārliecināties par savu vēlamo nākotnes studiju vietu, programmu – arvien pieaug. Savukārt studenti labprāt piesakās būt par mentoriem saviem nākamajiem studiju biedriem. Kā novērts, īpaši atsaucīgi ir tie, kas paši, būdami skolēni, mēģinājuši “iekāpt” studenta kurpēs vai piedalījušies citos LU organizētajos pasākumos skolēniem.

"Bija forši būt nedaudz drosmīgākam un iziet no savas komforta zonas. Komunikācija ar jauniešiem bija ļoti laba, uzdeva interesantus jautājumus, bija redzams, ka viņi bija ieinteresēti studiju procesā,” akcijas novērtējuma anketā raksta students.

Paldies visiem studentiem par atsaucību, īpaši Juridiskās fakultātes Tiesību zinātnes 2. kursa studentam Robertam Kokinam par viņa nozīmīgo iesaisti pasākumā – viņš bija mentors 16 skolēniem, turklāt bija tiem sagatavojis īpašu “Studenta kurpēs” programmu un pat dāvanas. Citiem studentiem viņš iesaka: “Esat aktīvi un piedalāties nākošajā ''Studenta kurpēs'' pasākumā, jo varbūt kādam skolēnam tas sniegs atbildes uz jautājumiem un palīdzēs izvēlēties sev piemērotāko studiju vietu, jomu. Dalība pasākumā neprasa daudz, bet ar to skolēniem tiek sniegta noderīga iespēja. Arī pašam studentam tā ir iespēja, kuru noteikti ir vērts izmantot!”

Daudzi pasākuma dalībnieki – studenti atzīst – šāda komunikācija ar jauniešiem studenta ikdienu nevis apgrūtina, bet gan padara daudz krāšņāku un “aizdzen rutīnu”, kas ir pa brīdim piezogas. Ja esi vecāku kursu students, tad sarunas ar vidusskolēniem ir vēl interesantākas, jo jaunieši intereses mainās strauji un to, kas bija populārs pirms pieciem gadiem, tagadējie vidusskolēni reizēm pat nav dzirdējuši. Savukārt pirmo kursu studentiem šādas tikšanās ir kā neliela “atgriešanās skolas solā”, no kura tikko esi ticis laukā, lai kļūtu par studentu.

LU studentu dzīves iepazīšanas akcija “Studenta kurpēs” šogad noritēja divas nedēļas rudenī, vislielākā skolēnu interese bija par tiesību zinātnes, ārstniecības, psiholoģijas un datorzinātņu studijām. Un, lai gan akcijas pamata ideja ir, ka katrs aktīvais students sev “ciemos” uzņem 2-3 skolēnus, interese bija tik liela, ka atsaucīgākie studenti savas kurpes deva pielaikot par 10 un vairāk skolēniem.

Piekrītot iekāpt studenta kurpēs, skolēns vienu dienu pavadīja LU, dodoties līdzi studentam viņa ikdienas gaitās – uz lekcijām, praktiskajām nodarbībām, bibliotēku, laboratorijām, paralēli tam pārrunājot studentu sadzīves jautājumus – kur paēst lekciju starplaikos, kā nokļūt fakultātē, kā dzīve rit dienesta viesnīcās un galu galā – kā studenti pavada brīvo laiku.

Uz tikšanos nākošajās “Studenta kurpēs” pavasarī!

   

Dalīties

Saistītais saturs

Aicinām vidusskolēnus “iekāpt studenta kurpēs”
18.04.2023.

Aicinām vidusskolēnus “iekāpt studenta kurpēs”

Aicinām vidusskolēnus “iekāpt studenta kurpēs”
12.04.2023.

Aicinām vidusskolēnus “iekāpt studenta kurpēs”

Preiļu un Rudzātu vidusskolēni ieinteresēti studijās LU
19.01.2023.

Preiļu un Rudzātu vidusskolēni ieinteresēti studijās LU

Madonas ģimnāzistiem liela interese par studijām Latvijas Universitātē
01.12.2022.

Madonas ģimnāzistiem liela interese par studijām Latvijas Universitātē

Jaunums! LU pasākums “Studenta kurpēs” notiks jau rudens semestrī
03.10.2022.

Jaunums! LU pasākums “Studenta kurpēs” notiks jau rudens semestrī

Iekāpjot skolotāju kurpēs, īsteno sapni par ideālo mācību stundu
18.06.2022.

Iekāpjot skolotāju kurpēs, īsteno sapni par ideālo mācību stundu

Skolēni iepazīst studentu ikdienu pasākumā “Studenta kurpēs”
29.04.2022.

Skolēni iepazīst studentu ikdienu pasākumā “Studenta kurpēs”