Zinātnieces
Par veikumu un ieguldījumu zinātnē apbalvota 21 zinātniece no Baltijas valstīm. Foto: Jānis Saliņš, Latvijas Zinātņu akadēmija

Trīs Latvijas Universitātes (LU) zinātnieces L’Oréal un UNESCO Baltijas jauno talantu programmas apbalvošanas ceremonijā tika suminātas par veikumu un ieguldījumu zinātnē.

L’Oréal – UNESCO balvu “Sievietēm zinātnē” saņēma LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta vadošā pētniece Ilze Ļihačova, LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes, Cietvielu un materiālu fizikas katedras pētniece Inga Pudža, kā arī LU Bioloģijas fakultātes Molekulārās bioloģijas katedras docente Vita Rovīte.

V. Rovīte saņēma atzinību par akromegāliju izpēti – retu endokrīnu saslimšanu, ko izraisa labdabīgs hipofīzes audzējs, kas pārproducē augšanas hormonu un izraisa dažādas blakus saslimšanas un ir cēlonis paaugstinātai mirstībai.

I. Pudža pie "Sievietēm zinātnē" balvu saņēma par darbu pie viedā materiāla vara molibdāta izpētes. Tas ir multifunkcionāls materiāls ar vairākām perspektīvām īpašībām, piemēram, tas maina savu krāsu temperatūras, spiediena un pH ietekmē.

Savukārt LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta Biofotonikas laboratorijas vadošā pētniece I. Ļihačova apbalvojumu saņēma par diviem pētījumu virzieniem medicīnas fizikas nozarē.

Ceremonijā, kas pagājušajā nedēļā noritēja RTU, no Latvijas tika godinātas arī citas zinātnieces – Iveta Pugajeva, Aiga Ivdre, Ivita Bite, Dana Kigitoviča, Anda Barkāne un Laura Vītola. Kopumā par izciliem pētījumiem dzīvības un vides zinātņu, fizikālo, formālo, tehnoloģisko un inženierzinātņu jomās tika sumināta un apbalvota 21 talantīga pētniece no Baltijas.

Programma "Sievietēm zinātnē" Latvijā darbojas kopš 2005. gada, bet Lietuvā un Igaunijā – kopš 2017. gada. Tā tiek īstenota unikālā partnerībā starp "L’Oréal Baltic", katras valsts zinātņu akadēmijām un UNESCO Nacionālajām komisijām. Šogad svinīgajā ceremonijā tika apbalvotas 2020., 2021. un 2022. gada uzvarētājas.

Dalīties

Saistītais saturs

Ministru kabineta Atzinības rakstus saņem seši LU pētnieki
19.10.2022.

Ministru kabineta Atzinības rakstus saņem seši LU pētnieki

LU visaktīvākā projektu iesniegšanā Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu konkursā
30.08.2022.

LU visaktīvākā projektu iesniegšanā Fundamentālo un lietišķo pētījumu projektu konkursā

2023. gadā notiks kongress „Zinātne Latvijai”
07.07.2022.

2023. gadā notiks kongress „Zinātne Latvijai”