Mg.phys. Inga Pudža

2021. gada 15. jūnijā L`ORÉAL Baltic sadarbībā ar Baltijas valstu zinātņu akadēmijām un UNESCO Nacionālajām komisijām prestižās Sievietēm zinātnē programmas ietvaros apbalvo septiņas talantīgas Baltijas valstu zinātnieces. Par savu ieguldījumu zinātnē un pētījumu veikšanai 6 000 eiro balvu šogad saņem Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta zinātniskā asistente Mg. phys. Inga Pudža.

Mg.phys. Inga Pudža strādā Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta EXAFS spektroskopijas laboratorijā par zinātnisko asistenti. Inga Pudža tiek apbalvota ar “Sievietēm zinātnē” balvu par darbu pie viedā materiāla vara molibdāta (CuMoO4) izpētes. Tas ir multifunkcionāls materiāls ar vairākām perspektīvām īpašībām, piemēram, tas maina savu krāsu temperatūras, spiediena un pH ietekmē. Šī projekta mērķis ir izpētīt un izskaidrot saikni starp kompleksu materiālu, kuru pamatā ir vara molibdāts, strukturālajām un funkcionālajām īpašībām. Izpētes rezultāta pielietojums ir daudzveidīgs, tostarp, šo izturīgo un lētāko materiālu pielietojot kā temperatūras indikatoru, lai kontrolētu uzglabāšanas un transportēšanas apstākļus produktiem, kas ir jutīgi pret noteiktām temperatūrām, piemēram, vakcīnām, ķimikālijām, pārtikai un citiem.

Par savu ieguldījumu zinātnē un pētījumu veikšanai 6 000 eiro balvu šogad saņem arī Dr. biol. Vita Rovīte un doktorante dr. Dana Kigitoviča no Latvijas, Dr. Ieva Plikusiene un Mg.Sc. Joana Smirnoviene no Lietuvas, kā arī Dr. Kaija Pohako-Esko un Mg. Sc.Mari-Ann Lind no Igaunijas. Papildus viena dalībniece no katras valsts tiks nominēta prestižajai L'ORÉAL-UNESCO Sievietēm zinātnē starptautisko uzlecošo talantu programmai.

Dalīties

Saistītais saturs