Zināšanas, prasmes un kompetenču kopums – to var iegūt tikai doktorantūrā! © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

No 22. līdz 31. augustam Latvijas Universitātē (LU) notiek pieteikšanās doktorantūras studijām.

LU ir īstā vieta, kur studēt doktorantūrā, to pierāda arī tas, ka LU ir augstākais doktoru studiju absolvēšanas procents no visām Latvijas augstskolām, uzsver LU rektors profesors Indriķis Muižnieks. “Doktorantūra tevi padara ne tikai par zinošu, bet inteliģentu un viedu cilvēku. Doktorantūra ir ceļš uz viedumu un viedums savukārt ir tas, kas mūs visus cels. Doktorantūra ir sabiedrības un ekonomikas nozīmīgākā daļa augstākajā izglītībā,” uzskata I. Muižnieks.

Šis ir ļoti interesants laiks stāties doktorantūrā, jo mēs veidojam pilnīgi jaunu ideju – skolu, kur kopā mācīsimies, papildina LU profesors Andrejs Ērglis. “Ko nozīmē skola? Tas nozīmē, ka mēs mācāmies. Mēs dzīvojam, mēs viļamies, ciešam mazliet, priecājamies, šaubāmies – tā visa ir mācīšanās, tā ir skola. Doktorantūra ir visa šī sakopojums,” norāda profesors.

Lai gan LU profesore Zanda Rubene atsaucas uz teicienu: “Nav vientuļāka cilvēka pasaulē par doktorantu, kurš raksta savu disertāciju,” tomēr mudina pievienoties Crème de la crème. “Tā ir tik smalka kompānija ar doktora grādu Latvijā, mazāk par 0,4 % no Latvijas iedzīvotāju. Ja vēlies pievienoties šim klubiņam, tad ar pacietību un pazemību vis nepietiks, noteikti jābūt ambīcijai uzkāpt uz ķeblīša un teikt: “Es esmu atklājis ko jaunu, un man ir ko teikt pasaulei!” Tas ir ļoti svarīgi,” pārliecināta ir profesore, uzsverot, ka disertācija nav sprints, tas ir maratons.

Ja vēl rodas šaubas par nepieciešamību studēt doktorantūrā, aicinām noskatīties diskusiju “No Mg. par Dr. Doktorantūra tuvplānā”, kurā LU profesori un doktoranti atklāja doktorantūras studiju norises nianses.

Pieteikumu iesniegšana notiek no 2022. gada 22. līdz 31. augustam (no plkst. 9.00 līdz 12.30 un no 13.00 līdz 16.00) LU galvenajā ēkā Raiņa bulvārī 19, 114. telpā. Vairāk informācijas par pieteikšanās kārtību un kritērijiem – LU mājaslapā.

Dalīties

Saistītais saturs

Universitātei un valstij jāpelna ar doktorantu un maģistrantu intelektuālo pienesumu
22.06.2022.

Universitātei un valstij jāpelna ar doktorantu un maģistrantu intelektuālo pienesumu

Doktorantes stāsts: Mums vairāk jānovērtē izglītības sniegtās iespējas
17.06.2022.

Doktorantes stāsts: Mums vairāk jānovērtē izglītības sniegtās iespējas