LU Rektors Indriķis Muižnieks un Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs.
LU Rektors Indriķis Muižnieks un Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs. Foto Agris Veckalniņš

Ceturtdien, 26. maijā, Latvijas Universitāte (LU) noslēdza sadarbības līgumus ar Vidzemes un Latgales pašvaldībām, tajā skaitā Madonas, Varakļānu, Jēkabpils, Ludzas, Krāslavas, Aizkraukles, Preiļu novada pašvaldību, bet ar Līvānu un Rēzeknes novadu pašvaldībām līgumi tiks parakstīti elektroniski. Tikšanās laikā LU rektors profesors Indriķis Muižnieks uzsvēra LU nozīmi visas Latvijas mērogā, ne vien Rīgā – LU var veicināt novadu izaugsmi, palīdzot iegūt augstāko izglītību tuvāk dzīvesvietai, īpaši pedagoģijas un sociālajā jomā.  

Līgumi tika slēgti novadiem tuvākajās LU filiālēs – Madonā un Jēkabpilī, tādējādi arī akcentējot fiiliāļu reģionālo nozīmi un lomu novadu iedzīvotāju izglītošanā.

No LU puses līgumus slēdza LU rektors prof. I. Muižnieks, bet novadus pārstāvēja novadu domes priekššēdētāji un pārstāvji – Madonas novada domes priekšsēdētājs Agris Lungevičs, Varakļānu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Māris Justs, Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis, Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs, Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks, Aizkraukles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Zālītis, Preiļu novada domes priekšsēdētājs Ārijs Vucāns, Madonas novada Centrālās administrācijas Izglītības nodaļas vadītāja Solvita Seržāne un Rēzeknes novada domes Izglītības un sporta pārvaldes vadītājs Guntars Skudra.

Līgumu slēgšanā piedalījās arī LU Reģionālā centra direktore Gunta Kraģe, Madonas filiāles vadītāja Lolita Kostjukova un Jēkabpils filiāles vadītāja Daina Spuriņa.

 Līgumslēdzējas puses vienojās par sadarbību novadu iedzīvotāju izglītības līmeņa paaugstināšanā, mūžizglītības koncepcijas īstenošanā, tajā skaitā novadu ekonomikas straujākai attīstībai, ievērojot Izglītības attīstības pamatnostādnēs 2021.–2027. gadam noteiktos rīcības virzienus, LU stratēģiskajā plānā 2021.–2027. gadam iekļauto LU vīziju, misiju, vērtības, mērķus un uzdevumus un LU kvalitātes politikā un LU Kvalitātes vadības rīcībpolitikā noteikto nepieciešamo rīcību kopumu zinātnē, studijās un sadarbībā ar sabiedrību.

Sadarbības veidi saistīti ar informācijas apmaiņu, studējošo prakses vietu iespējām, sadarbību bibliotēku krājuma paplašināšanā, kopīgu projektu izstrādē, izglītības iestāžu audzēkņu iespējām izmantot LU zinātniskās laboratorijas pētniecisko darbu izstrādes laikā, sadarbību augstākās izglītības programmu izstrādē un īstenošanā, organizējot nozaru speciālistu lekcijas, aicinot pašvaldību pārstāvjus piedalīties studiju programmu akreditācijā u. c. veidiem.

Tikšanās laikā LU rektors prof. I. Muižnieks uzsvēra Universtātes ieguldījumu, reģioniem būtiskās nozarēs – studiju, mūžizglītības, zinātnes un attīstības projektu veidā.

LU Reģionālā centra direktore G. Kraģe uzsvēra, ka augstskolas un pašvaldības sadarbībai jābūt ciešākai, izmantojot katras iesaistītās puses potenciālu, kas sekmētu topošo profesionāļu piesaisti novadā, iedzīvotāju izglītošanos un labklājību, kā arī pētniecības rezultātu un teorētisko atziņu iedzīvināšanu praksē dažādās iestādēs un uzņēmumos, tai skaitā kopīgu projektu, pētījumu, konferenču un citu aktivitāšu kopīgā īstenošanā.

Sarunās Madonas novada domes priekšsēdētājs A. Lungevičs izcēla Latvijas Universitāti kā augstu pievienoto vērtību novadam un Madonas filiāles nozīmi novada izglītības sistēmā, piedāvājot reģiona iedzīvotājiem studijas un mūžizglītības iespējas tepat, Madonā. Domes priekšsēdētājs uzsvēra nepieciešamību turpināt iesākto sadarbību un to attīstīt dažādos virzienos.

Varakļānu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Justs novērtēja izglītību kā vienu no novada nākotnes attīstības pamatelementiem. Priekšsēdētājs īpaši uzsvēra novada iedzīvotāju īpašo aktivitāti un atbalstu savam novadam, lemjot par novada attīstību un pauda pārliecību, ka augstākā izglītība novada iedzīvotājiem sniedz gan jaunas zināšanas, gan jaunas iespējas darba tirgū.

Noslēdzot pasākumu uz pozitīvas nots, klātesošie Jēkabpils filiālē secināja, ka šādas tikšanās, domu un viedokļu apmaiņa kā regulāra būtu jāietver arī sadarbības līgumā.

Dalīties

Saistītais saturs

LU slēdz sadarbības līgumus ar Zemgales un Kurzemes novadu pašvaldībām
21.06.2022.

LU slēdz sadarbības līgumus ar Zemgales un Kurzemes novadu pašvaldībām

Latvijas Universitāte slēdz sadarbības līgumus Vidzemē
13.06.2022.

Latvijas Universitāte slēdz sadarbības līgumus Vidzemē

LU noslēdz sadarbības līgumus ar Bauskas un Jelgavas novada pašvaldību
02.06.2022.

LU noslēdz sadarbības līgumus ar Bauskas un Jelgavas novada pašvaldību