Fragments no grāmatas “Kurbads. Latvju varoņstāsts” vāka.
Fragments no grāmatas “Kurbads. Latvju varoņstāsts” vāka.

Izdevniecībā “Zvaigzne ABC” tapusi grāmata “Kurbads. Latvju varoņstāsts”. Grāmatas pēcvārda komentāru autori ir Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes prof. Janīna Kursīte un Literatūras, folkloras un mākslas institūta pētnieks Guntis Pakalns, savukārt ilustrāciju un dizaina galvenā māksliniece ir Baltu filoloģijas bakalaura studiju programmas studente Sindija Anča.

Grāmata ir bagātīgi ilustrēts, jauns Kurbada pasakas multimediāls pārstāsts – pasaku papildina grupas “Skyforger” albuma "Kurbads" dziesmu vārdi un interaktīvas animācijas.

Šajā izdevumā pasaku pārstāstījis dzejnieks Guntars Godiņš. Viņa tekstu papildina krāšņas ilustrācijas, kuru autores ir mākslinieces Sindija Anča un Marika Eglīte.

Grāmatas beigās ievietoti apjomīgi folkloras pētnieku Janīnas Kursītes un Gunta Pakalna pēcvārdi, kuros var uzzināt daudz interesanta par pasaku, tajā iekļautajiem simboliem, mītiem un ar tiem saistītiem rituāliem.

Kā pēcvārdā norādījusi prof. J. Kursīte: “Mīts palīdz katram no mums atsevišķi un visiem kopā pārciest grūtības. Tā ir vienreiz radīta drošinājuma vārdu saliņa, kurā patverties un ticēt, ka labais galu galā uzvarēs. Katrs no mums var dienās kļūt par Kurbadu vai censties līdzināties Kurbadam. Apgūstot sensenos izdzīvošanas, varonības un slēptās simbolu valodas noslēpumus, mūsu cīņa pret pāridarītājiem būs sekmīga.”

Plašāka informācija par jauno grāmatu pieejama "Zvaigznes ABC" grāmatā. 

Grāmatas “Kurbads. Latvju varoņstāsts” atvēršanas svētki notiks 15. maijā plkst. 13.00 Džūkstes pasaku muzejā “Kurbada ģimenes dienas” ievaros. Pasākumā būs gan tikšanās ar grāmatas autoriem, gan grupas “Skyforger” akustiskais priekšnesums, gan citas aktivitātes.

Dalīties

Saistītais saturs

Sekot sirds aicinājumam: LU HZF absolventes Elīzas Paulas studiju pieredzes stāsts
20.06.2023.

Sekot sirds aicinājumam: LU HZF absolventes Elīzas Paulas studiju pieredzes stāsts