17. un 18.martā Latvijas Universitātes 80. starptautiskajā zinātniskajā konferencē notiks Filozofijas un socioloģijas institūta sadarbībā ar Žaņa Lipkes memoriālu organizētā sekcija “Sarežģītais vēsturiskais mantojums, piemiņas kultūra, tūrisms un komunikācija digitālajā laikmetā”.

17. martā plkst. 13.00 interesenti ir aicināti uz praktisko sekcijuKomunikācijas rīki un uztvere, prakses piemēri”, kurā gan vietējie, gan ārvalstu piemiņas institūciju pārstāvji, dalīsies ar savu pieredzi holokausta tūrisma komunikācijas rīku izmantošanā un to uztveri laika posmā no 90. gadiem līdz mūsdienām, prezentējot virkni jaunu sarežģītā vēsturiskā mantojuma komunikācijas rīku, kas piedāvā pētniecībā un memoriālās kultūras aktīvismā balstītu saturu.

Daugavas muzeja direktore Inese Kupšāne prezentēs jauno Salaspils memoriāla audiogidu individuālajam apmeklētājam. Žaņa Lipkes muzeja direktore Lolita Tomsone atskatīsies uz Rumbulas notikumu piemiņas akcijas pie Brīvības pieminekļa iedibināšnas gaitu un iezīmēs ebreju glābēju birzs Mazjumpravā projekta aprises. Leslijas universitātes (ASV) profesore, Mazjumpravas koncentrācijas nometnes memorializācijas projekta Locker of Memory iniciatore Dr Karena Frostiga pastāstīs par topošo 3-D formātā veidoto vēstures pastaigu agrākajā muižas teritorijā. Žaņa Lipkes memoriāla praktikants Kamillo Špīgelfelds (Austrija) ir nodokumentējis projekta "Pagrīdes Rīga" 28 piemiņas zīmju saglabātību Rīgas pilsētvidē un izpētījis apmeklējuma statistiku iziTRAVEL platformā izvietotajam audiogida. Mineapolē (ASV) bāzētās reklāmas aģentūras radošais tehnologs Korijs Maklauds prezentēs sadarbībā ar Žaņa Lipkes memoriālu un Latvijas jauno mediju māksliniekiem veidoto virtuālās realitātes pieredzi Lipke Bunker VR Documentary, kas pievēršas vienai no sarežģītākajām Lipkes īstenotajām glābšanas operācijām.

Sekcijas noslēgumā (plkst. 18.00) notiks grāmatas “Boriss Lurjē. Rīgā” atklāšana, kurā piedalīsies sastādītāja, Borisa Lurjes biogrāfijas pētniece Jūlija Kisina un grāmatas par Mežaparka koncentrācijas nometnes fileāles "Lenta" komandantu Frici Šervicu un viņa lomu tēva un dēla Lurjes izdzīvošanā autore Anita Kuglere. Radošo komandu pārstāvēs izdevuma zinātnieskais redaktors Dr Kaspars Zellis un Žaņa Lipkes memoriāla direktore Lolita Tomsone. Diskusiju par atmiņu topogrāfiju Rīgā vadīs "Boriss Lurje. Rīgā" izstādes kurators un izdevuma projekta koordinators Raivis Sīmansons.

18. martā plkst. 10.00 zinātniskajā sekcijā “MemoTours” dažādu zinātņu nozaru pētnieki no Latvijas, Itālijas un ASV dalīsies ar saviem pētījumu rezultātiem un idejām, veidojot dialogu daudzfunkcionālai sarežģītā vēsturiskā mantojuma un tumšā tūrisma izpratnei, kā arī komunikācijai digitālajā laikmetā. Desmit ziņojumos pētnieki atklās sarežģītā mantojuma ētiskos aspektus, potenciālos konfliktus un izaicinājumus tumšā pagātnes mantojuma komunikācijā un iekļaušanai tūrismā, izmantojot mūsdienu tehnoloģiskos risinājumus.

Konferences sekciju ar referātu “Digital Holocaust Memory on social media: The perspectives of museums and their users” atklās daudzu starptautisku pētniecības projektu vadītāja Itālijas Zinātņu Padomes Izglītības tehnoloģiju institūta direktore Stefania Manca (Itālija). Savukārt sekcijas noslēgumā ar referātu “Presenting Jewish Heritage in Latvia: Lessons from Abroad” uzstāsies profesors Samuel D. Gruber (ASV), kurš ir viens no pasaulē atpazīstamākajiem ekspertiem ebreju mākslas, arhitektūras un pieminekļu saglabāšanas jautājumos.

Pilna konferences programma pieejama pielikumā.  

Darba valoda: angļu.

Interesentiem kā klausītājiem vēl ir iespēja reģistrēties konferences vietnē: https://conferences.lu.lv/event/63/

līdz 2022. gada 16.martam.

Šī konferences sekcija tiek organizētā projekta “Sarežģītais vēsturiskais mantojums Latvijā: holokausta tūrisma vietas starp piemiņas kultūru, mūsdienu tūrisma pieprasījumu un piedāvājumu (MemoTours)”, Nr. lzp-2019/1-0241 ietvaros. Projektu finansē Latvijas Zinātnes padome.

Dalīties