Studenti atpūšas LU Akadēmiskajā centrā. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas departaments

2022. gada sākumā Torņkalnā uzsākta Rakstu mājas būvniecība Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra (AC) teritorijā. Būtiski, ka ar šīs ēkas atklāšanu dabaszinātņu studentiem Torņkalnā pievienosies arī Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes (BVEF), Sociālo zinātņu fakultātes (SZF), Humanitāro zinātņu fakultātes (HZF), Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (PPMF), Teoloģijas fakultātes (TF) un Vēstures un filozofijas fakultātes (VFF) studenti.

2015. gadā ar Dabas mājas atklāšanu daļa LU studentu uzsāka studijas Torņkalna Akadēmiskajā centrā, savukārt 2019. gadā tika atklāta Zinātņu māja. Abās šajās ēkās šobrīd mitinās Medicīnas fakultātes (MF), Fizikas, matemātikas un ptometrijas fakultātes (FMOF), Ķīmijas fakultātes (ĶF), Bioloģijas fakultātes (BF) un Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes (ĢZZF) studenti. Tikmēr pārējo fakultāšu studenti studē savu fakultāšu ēkās dažādos Rīgas rajonos. SZF studente Sabīne Liepniece uzskata, ka Rakstu mājas atklāšana būs kā “simbols tam, ka ne tikai eksaktās zinātnes ir pelnījušas modernu vidi un uzlabojumus”.

Minēto fakultāšu studentu pievienošanās dabaszinātņu fakultātēm Torņkalnā nozīmētu arī LU studentu pilsētiņas izveidošanos, kā norāda LU Studentu padomes priekšsēdētājs un BVEF students Ralfs Mihailovs: “Studentiem tas nozīmēs kopības sajūtu. Studenti jau ilgstoši nav izbaudījuši iespēju socializēties kopā un tieši to dos Rakstu māja. Tāpat studenti varēs kopīgi iesaistīties zinātnē, pētniecībā un citās akadēmiskajās nozarēs, nemaz nerunājot par iespēju strādāt kopā ar saviem studējošo kolēģiem no Zinātņu un Dabas mājas.”

Fakultāšu studenti ļoti gaida Rakstu mājas atklāšanu, jo tas ne tikai apvienos studentus vienkopus Torņkalna Akadēmiskajā centrā, bet arī atvieglos ikdienu. PPMF studente Anna Holberga norāda, ka “studenti, kas studē starpfakultāšu programmās, piemēram, no PPMF, pēc vienas lekcijas Imantā brauc uz Dabas māju vai uz HZF, taču, ja studējošajiem visas lekcijas pārsvarā būs Torņakalnā, tas noteikti būs daudz ērtāk!” Rakstu mājas būvniecība attīstīs LU infrastruktūru un studenti gaida, kad visi kopīgi varēs studēt modernā un studentiem draudzīgā vidē ar zaļu labiekārtojumu. SZF studente Sabīne Liepniece no pārcelšanās uz Rakstu māju sagaida “ērtas, modernas telpas gan studijām, gan atpūtai un veiksmīgu vidi sadarbībai, starpdisciplinaritātei un izaugsmei.”

BVEF, SZF, HZF, PPMF, TF un VFF studenti ļoti gaida Rakstu māju, lai vienkopus studētu ar citu fakultāšu studentiem, tas veicinās studentu saliedētību, sadraudzību un sadarbību. Fakultāšu pašpārvaldes jau šobrīd veido kopīgus pasākumus un risina dažādas problēmas, kas rodas ikdienā. Studijas kopā Torņkalnā veicinās pašpārvalžu sadarbību, kopīgus pasākumus un efektīvu problēmrisināšanu, tāpat studenti varēs viens otru motivēt, kopīgi mācoties bibliotēkās vai citās vietās ēkā.

Ar Rakstu mājas atklāšanu noslēgsies Akadēmiskā centra attīstības programmas otrais posms un Torņakalnā atradīsies lielākā daļa LU studentu, kur kopā pavadīs ikdienu, tāpēc būs iespējams turpināt iesākto sadarbību ne tikai Rakstu mājas studentu, bet visu fakultāšu studentu starpā, kas ikdienā studēs Torņkalnā.

Dalīties

Saistītais saturs

LU aicina uz Akadēmiskā centra Rakstu mājas pamatakmens ielikšanas ceremoniju
22.08.2022.

LU aicina uz Akadēmiskā centra Rakstu mājas pamatakmens ielikšanas ceremoniju

LU Sporta centrs izveidojis pārgājienu maršrutu brīvdienām dabā
18.03.2022.

LU Sporta centrs izveidojis pārgājienu maršrutu brīvdienām dabā

Akadēmiskais centrs Torņakalnā – pasaules līmeņa iespējas
26.05.2021.

Akadēmiskais centrs Torņakalnā – pasaules līmeņa iespējas