Apmaiņas studenti. © Foto: Toms Grīnbergs, Latvijas Universitātes Komunikācijas un inovāciju departaments

Latvijas Universitātes (LU) Studentu Servisu departamenta (SSD) Mobilitātes nodaļa 2020./2021. akadēmiskajā gadā uzņēma 341 apmaiņas studentu, kas par savu mobilitātes gala mērķi izvēlējās LU. Neskatoties uz to, ka studijas 2020./2021. akadēmiskajā gadā lielākoties norisinājās attālināti, 86% no apmaiņas studentiem bija ieradušies Latvijā.

Katra akadēmiskā gada noslēgumā LU SSD Mobilitātes nodaļa organizē aptauju iebraucošo apmaiņas studentu vidū un sagatavo pārskatu par studentu viedokli par studijām LU, ar ko iepazīstina kolēģus no SSD, LU fakultāšu ārējo sakaru koordinatorus, Studiju departamentu, Studentu padomi un ESN Rīga. Aptaujā, apmaiņas studentiem tiek lūgts novērtēt studiju kursu piedāvājumu, lekciju kvalitāti, mācīšanas metodes, studiju vidi, mācību materiālu pieejamību, integrāciju ar vietējiem studentiem, apmierinātību ar Mobilitātes nodaļas un LU fakultāšu koordinatoru sniegto atbalstu, sniegt vērtējumu par piedāvāto servisu LU bibliotēkās, ēdnīcās, dienesta viesnīcās, sporta aktivitātēs un ESN Rīga piedāvātās aktivitātēs. Papildus iepriekšējā gada aptaujai, studentiem tika lūgts sniegt savu skatījumu uz Covid-19 ierobežojumiem un kā tie ietekmēja studiju kvalitāti LU.  Aptaujas noslēgumā, studenti sniedza savu vērtējumu kategorijā “LU labākais mācībspēks” un “ieteikumi draudzīgas vides uzlabošanai”. 

Vidēji 60% no apmaiņas studentiem ļoti atzinīgi vērtē studiju kursu piedāvājumu un LU mācībspēku izmantotās mācīšanas metodes. Studenti augsti novērtēja un atzīmēja komentāros docētāju kvalitatīvi sagatavotās prezentācijas gan lekciju, gan semināru laikā. Sniedzot savu vērtējumu kategorijā “LU labākais mācībspēks”, iebraucošie apmaiņas studenti ir atzīmējuši vairāk nekā 21 LU mācībspēku. Vislielāko atzinību studentu vidū ieguva Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes lektore Annija Apsīte, Humanitāro zinātņu fakultātes pasniedzēja Jeļeņa Sevastjanova un pētniece Ilona Gorņeva. 58% no apmaiņas studentiem pozitīvi novērtēja studiju vidi. Savukārt 42% no studentiem atzīmēja, ka pandēmijas apstākļos ir ļoti grūti sniegt savu vērtējumu LU studiju videi, jo nav jutuši piederību LU, Covid-19 ierobežojumu dēļ. 

Savukārt integrāciju ar vietējiem studentiem iebraucošie apmaiņas studenti novērtēja viskritiskāk. Studenti ir atzīmējuši to, ka studiju laikā nejutās integrēti un piederīgi LU studentu kopienai. Tika atzīmēts tas, ka no lielākas ārzemju studentu integrācijas mācību procesā iegūtu abas kopienas, gan vietējie studenti, gan apmaiņas studenti, jo tādā veidā tiktu iepazīta dažādu valstu kultūra. Kā vienu no šķēršļiem ciešākai apmaiņas studentu integrācijai studenti min Covid-19 situāciju un attālinātās mācības.

Atzinīgus vārdus studenti ir veltījuši LU SDD Mobilitātes nodaļas kolektīvam. Apmaiņas studenti atzīmēja, ka Mobilitātes nodaļas koordinatori ļoti laicīgi informēja visus studentus par izmaiņām mācību procesā, par izmaiņām, kas attiecas uz Covid-19 ierobežojumiem, un novērtēja gatavību iesaistīties jebkuras problēmas risināšanā un rūpes par iebraucošo studentu labsajūtu. 

 

LU SSD Mobilitātes nodaļas kolektīva vārdā īpaši vēlamies pateikt paldies par ieguldītajām pūlēm gan fakultāšu ārējo sakaru koordinatoriem, gan docētājiem par darbu ar iebraucošajiem apmaiņas studentiem.

Dalīties

Saistītais saturs

FORTHEM alianses un citu universitāšu eksperti pulcējas LU rīkotās apmācībās
12.05.2023.

FORTHEM alianses un citu universitāšu eksperti pulcējas LU rīkotās apmācībās