TIEŠRAIDE

Pirmdien, 29. martā plkst. 17.00 Latvijas Universitātes (LU) attālinātajā zinātnes pasākumā “Zinātnes kafejnīca” eksperti diskutēs un atbildēs uz skatītāju jautājumiem par tēmu, kā Covid-19 pandēmijas laikā tiek ievērotas cilvēktiesības?

Lai ierobežotu Covid-19 infekcijas slimības izplatību 2020. gadā valstī tika izsludināta ārkārtas situācija valstī. Līdz ar to no pērnā gada 27. marta līdz 9. jūnijam tika noteikti ievērojami ierobežojumi veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai un sniegšanai, ārstniecības personām un iestādēm bija atļauts sniegt tikai tos pakalpojumus, kuri bija atļauto pakalpojumu sarakstā, tādā veidā tika ierobežotas gan pacientu tiesības uz veselību, gan ārstniecības personu un iestāžu tiesības sniegt pakalpojumus. Vai pandēmijas laikā tiek aizsargātas un ierobežotas cilvēktiesības un kā pareizi būtu rīkoties nākotnē šādos pandēmijas apstākļos?

Zinātnes kafejnīcas eksperti sniegs vairākus skaidrojumus un ieteikumus par šo tēmu un stāstīs par pētījuma “Cilvēktiesībās balstīta pieeja veselības aprūpes organizācijai ārkārtējās situācijas apstākļos” rezultātiem. Pētījums izstrādāts projekta "COVID-19 epidēmijas ietekme uz veselības aprūpes sistēmu un sabiedrības veselību Latvijā; veselības nozares gatavības nākotnes epidēmijām stiprināšana. VPP-COVID-2020/1-0011" ietvaros. 

Zinātnes kafejnīcas dalībnieki:

  • Artūrs Kučs (LU Juridiskās fakultātes asociētais profesors) uzstāsies ar tēmu: "Satversmes tiesas judikatūra cilvēktiesību aizsardzībai pandēmijas apstākļos";
  • Solvita Olsena (LU Medicīnas fakultātes asociētā profesore) stāstīs par tēmu: "Cilvēktiesību aizsardzības iespējas un izaicinājumi ārstniecībā Covid-19 laikā: pacientu un ārstniecības personu tiesību perspektīva";
  • Laura Kadile (LU Medicīnas fakultātes pētniece un Juridiskās fakultātes doktorante) sniegs ieskatu par tēmu: "Sars-CoV2 vīrusa izplatības ierobežojumi no cilvēktiesību skatu punkta".

Pasākumu vadīs Ilze Dimanta, LU pētniece un zinātnisko projektu vadītāja L'Oreal.

“Zinātnes kafejnīcu” būs iespējams skatīties tiešraidē LU portālā, LU facebook kontā un LU youtube kontā. Pasākuma laikā būs iespējams uzdot interesējošos jautājumus mūsu ekspertiem!

"Zinātnes kafejnīcas" mērķis ir raisīt brīvu diskusiju neformālā vidē par sabiedrību interesējošiem zinātnes jautājumiem. Tā ir iespēja tikties ar attiecīgās jomas ekspertiem un uzdot viņiem jebkuru interesējošu jautājumu un noskaidrot līdz šim neizprasto par kādu konkrētu zinātnes jomu.

Dalīties