Ir noslēgusies pieteikumu iesniegšana un apstiprināšana Latvijas Universitātes (LU) un citu Latvijas augstskolu studiju programmās. Vienotajā uzņemšanā LU starp visām augstskolām ir saņēmusi visvairāk studētgribētāju pieteikumu, turklāt šogad reflektantu skaits ir ievērojami audzis, liecina portālā www.latvija.lv apkopotā informācija.

Starp vienotajā uzņemšanā iesaistītajām augstskolām Latvijas Universitāte ir pārliecinoša līdere pēc studētgribētāju pieteikumu skaita – 18044, kas ir par teju diviem tūkstošiem vairāk nekā pērn. No tiem 4510 reflektanti LU norādījuši kā pirmo prioritāti. Otro vietu ieņem Rīgas Tehniskā universitāte ar 11352 pieteikumiem, bet TOP 3 noslēdz Latvijas Lauksaimniecības universitāte ar 2804 pieteikumiem. Kopumā šogad studijām pieteikušies vairāk nekā desmit tūkstoši reflektantu.

“Uzņemšanas rezultāti ir ļoti labi, pat varbūt vēl labāki, nekā sākotnēji gaidījām. Protams, priekšā vēl ir iestājpārbaudījumi atsevišķās studiju programmās, vēl arī otrā konkursa kārta, kuras laikā daži reflektanti atsakās no studijām, un tikai tad varēs vērtēt uzņemšanas galarezultātu. Bet, ja salīdzina šī un pērnā gada pirmās kārtas rezultātus, tad tie ir ļoti labi,” vērtē LU Studentu servisu departamenta direktors Jānis Saulītis. “Ņemot vērā, ka absolventu skaits šogad vidusskolās samazinājās, tomēr ir studētgribētāju skaita pieaugums par aptuveni 10%, salīdzinot ar pērnā gada rezultātiem, un tas ir ļoti pozitīvi vērtējams rezultāts.” Jānis Saulītis norāda, ka arī pandēmija ietekmējusi rezultātus, jo virkne jauniešu, kas bija lēmuši studēt ārzemēs, šobrīd paliek un sāk studēt Latvijā: “Bet tas tikai nozīmē vienu: mums jāpierāda, ka esam labāki, nekā iepriekš izvēlētās ārzemju augstskolas,” stāsta LU Studentu servisu departamenta direktors.

Vienotajā uzņemšanā starp 10 vispopulārākajām studiju programmām, kuras studētgribētāji izvēlējušies kā 1. prioritāti, visplašāk pārstāvētas ir tieši LU studiju programmas – TOP 3 veido “Tiesību zinātne”, “Ārstniecība” un “Psiholoģija”, 4. vietā ierindojas “Datorzinātnes”, 5. vietā “Komunikācijas zinātne”. Vispopulārākajā potenciālo studentu izvēles desmitniekā ierindojas arī tādas LU studiju programmas kā “Biznesa vadība” un “Pirmsskolas skolotājs”.

Apstiprināto pieteikumu skaits LU fakultātēs:

1. Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte – 3776;

2. Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultāte – 2827;

3. Humanitāro zinātņu fakultāte – 2154;

4. Sociālo zinātņu fakultāte – 2021;

5. Medicīnas fakultāte – 1576;

6. Juridiskā fakultāte – 1359;

7. Datorikas fakultāte – 1144;

8. Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultāte – 680;

9. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte – 676;

10. Ķīmijas fakultāte – 314;

11.Vēstures un filozofijas fakultāte – 415;

12. Bioloģijas fakultāte – 696;

13. Teoloģijas fakultāte – 81.

Arī Latvijas Universitātes filiālēs septiņās Latvijas pilsētās – Alūksnē, Bauskā, Cēsīs, Jēkabpilī, Kuldīgā, Madonā un Tukumā – šogad vienotās uzņemšanas laikā pieteikušies un ieguvuši studiju vietas ievērojami vairāk studētgribētāju nekā pērn.

Konsultantu darbs šajās dienās bija ļoti atbildīgs un topošajiem studentiem noderīgs, īpaši ņemot vērā arī visus drošības pasākumus un ierobežojumus, kas saistīti ar Covid-19 izraisīto krīzi. Viņi iedrošināja izvēlēties studēt tajā nozarē, kas tuvāka sirdij, kā arī rūpējās par drošu un tīru vidi Latvijas Universitātē un citos kopējās uzņemšanas punktos.

“Pieteikumu apstiprināšanas nedēļas process notika ļoti raiti – salīdzinot studentu aktivitāti pagājušo gadu pirmajā un otrajā dienā, tā šķita līdzīga, bet pārējās dienās tieši konsultantiem bija mazāk topošo studentu, kurus konsultēt, jo reflektanti paši tika galā ar elektronisko pieteikumu aizpildīšanu,” savos iespaidos par uzņemšanu dalās LU konsultante Andra Annemarija Krūmiņa. Tandēmā ar Andru topošajiem studentiem palīdzēja arī Jūlija Dudareva, kas stāsta: “Šogad izmantojam mobilo aplikāciju „BinaryQ” un drukāto numuriņu sistēmu, lai veicinātu kārtību un strukturēto pieteikšanās procesu. Manuprāt, viss sanāca labāk, nekā varētu iedomāties, jo nebija tehnisko problēmu, viss bija secīgi un skaidri.” Jūlija bilst, ka aizvadītā nedēļa viņai ļoti patikusi, turklāt pašlaik, studējot sabiedriskajās attiecībās, mēģina pielietot LU iegūtās zināšanas praksē, tādējādi uzreiz daloties pieredzē ar jauniešiem, dodot ieteikumus un gūstot atgriezenisko saiti, kas ir būtiski darbā ar cilvēkiem.

4., 5. un 6. augustā atsevišķās LU studiju programmās notiek iestājpārbaudījumi. Pirmās kārtas rezultāti tiks aprēķināti un būs pieejami e-pakalpojumā www.latvija.lv, kā arī paziņoti īsziņā un elektroniskajā vēstulē 8. augustā. Pieteikšanās dalībai konkursā otrajā kārtā rit līdz 11. augusta plkst. 16.00. Otrās kārtas rezultāti tiek aprēķināti un būs pieejami e-pakalpojumā www.latvija.lv, kā arī paziņoti īsziņā un elektroniskajā vēstulē jau 11. augustā.

Dalīties

Saistītais saturs

LU turpinās uzņemšana bakalaura studiju programmās; pieejamas arī budžeta vietas
20.08.2020.

LU turpinās uzņemšana bakalaura studiju programmās; pieejamas arī budžeta vietas

LU turpinās uzņemšana bakalaura studiju programmās
19.08.2020.

LU turpinās uzņemšana bakalaura studiju programmās