2020. gada martā Latvijas Universitātes (LU) Muzeja mēneša priekšmets ir mākslinieka Jāņa Strupuļa astronomijai veltīto medaļu kolekcija, kas iemūžina izcilas personības un zīmīgus notikumus.

Mākslinieka Jāņa Strupuļa astronomiskās medaļas tapušas plašā laika posmā no 1977. līdz 2014. gadam, daļa no tām veidotas sadarbībā ar astronomijas vēsturnieku Jāni Klētnieku, dažas tiek lietotas kā apbalvojumi par sasniegumiem astronomijas jomā Latvijā, piemēram, Latvijas Astronomijas biedrība piešķir J. Ikaunieka medaļu. LU Muzeja Frīdriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcijā glabājas J. Strupuļa veidotās medaļas, kas veltītas agrāko laiku astronomiem N. Kopernikam, E. Halejam, J. Hevēlijam, T. Brahem un citiem, kā arī latviešu astronomiem F. Blumbaham, J. Ikauniekam, K. Šteinam. Daļa medaļu veltītas zīmīgiem notikumiem, tādiem kā pirmais astronomiskais iespieddarbs Rīgā, Latvijas Astronomijas biedrības dibināšana, komētas ietriekšanās Jupiterā.

No 19. marta medaļu kolekciju ir plānots izstādīt LU Muzeja zālē Raiņa bulvārī 19, Rīgā. Izstādē būs aplūkojamas ne tikai Frīdriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcijā esošās 18 medaļas, kuras LU Muzejam dāvinājis Jānis Strupulis, bet arī astronomiskās medaļas no mākslinieka personīgās kolekcijas. Neskaitot bronzas un māla veidojumus, izstādē būs aplūkojami arī četri no plastilīna veidotie medaļu oriģināli.

Jānis Strupulis par medaļu veidošanu saka tā: "Būtībā tas ir kā matemātikā, ir tikai viens pareizs atrisinājums. Tas arī vislabāk izskatās. Tēlniecībā ir arī tik jutīgas nianses, ko tikai ar tādu vieglu pieskārienu var mazlietiņ izmainīt. Tās nevar izmērīt ar mums pieejamiem instrumentiem, tikai just."

Mākslinieks Jānis Strupulis dzimis 1949. gadā Piebalgā, mācījies Valkas 1. vidusskolā, beidzis Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu. Strādā klasiskajā cilnī un medaļu mākslā, mazo formu tēlniecībā, pasteļglezniecībā, zīmējumā, dizaingrafikā, heraldikā. Jānis Strupulis ir medaļu mākslinieks (ap 800 medaļu un plakešu), grafiskais dizaineris, gleznotājs. Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1978. gada, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda loceklis, Latvijas Republikas Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris. Viņš interesējas par astronomiju, ir Latvijas Astronomijas biedrības biedrs. 1997. gadā ieguvis Latvijas Zinātņu akadēmijas Paula Stradiņa balvu par mediķu un zinātnieku portretu atveidojumu medaļās.

Dalīties

Saistītais saturs

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Ernesta Foldāta albums ar diplomiem un ilustrācijām
12.05.2020.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Ernesta Foldāta albums ar diplomiem un ilustrācijām

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Lielākais monolītais tīra ģipšakmens paraugs Ģeoloģijas kolekcijās
20.04.2020.

MĒNEŠA PRIEKŠMETS. Lielākais monolītais tīra ģipšakmens paraugs Ģeoloģijas kolekcijās