Latvijas Universitāte (LU) pirmo reizi iekļauta Times Higher Education (THE) Eiropas mācīšanas reitingā un ieņem 201+ vietu, informē reitinga veidotāji.

Reitingā aplūkoti 14 faktori, kas parāda augstskolu rezultātus šajā jomā un to darbības rādītāji ir sagrupēti četrās galvenajās jomās:

  • Iesaistīšanās – vai universitāte efektīvi sadarbojas ar saviem studentiem?
  • Resursi – vai universitātei ir iespējas mācīt efektīvi?
  • Studiju rezultāti – vai universitāte nodrošina atbilstošus rezultātus studentiem?
  • Vide – vai mācību vide veicina mācīšanos?

Reitinga metodoloģijas pamatā ir Eiropas studentu aptaujas rezultāti. Tajā apkopoti vairāk nekā 125 000 studentu viedokļi no 18 Eiropas valstīm. Viņiem tika uzdota virkne jautājumu, kas saistīti ar viņu augstākās izglītības pieredzi. Aptaujā aplūkoti tādi faktori, kā studentu iesaistīšanās studijās, mijiedarbība ar pasniedzējiem, iespēja attīstīt prasmes, kas palīdz sagatavoties karjerai pēc universitātes absolvēšanas. Lai universitāte iekļūtu reitinga klasifikācijā, bija nepieciešamas vismaz 60 pārbaudītas atbildes uz jautājumiem. Vairāk informācijas par metodoloģiju.

Tāpat reitinga rezultātos izmantoti dati no Akadēmiskās reputācijas apsekojuma, izmantots Elsevier bibliometriskais datu kopums, dati no statistikas aģentūrām u.c.

Latvijas Universitāte ir līdere Latvijā efektīvā sadarbībā ar studentiem, tāpat reitings augstu novērtējis Universitātes studiju vidi, kas veicina mācīšanos.

Sanita Baranova, LU PPMF docente augstskolas pedagoģijā un LU Studiju departamenta vecākā eksperte komentē reitinga rezultātus: “Universitāte ir pagodināta ar šo augsto novērtējumu, bet tajā pašā laikā jāatzīst, ka tie nav pēkšņi panākumi, bet gan likumsakarīgs rezultāts darbam, ko ikdienā katrs no akadēmiskās saimes darām Universitātē, sadarbojoties arī ar citu Eiropas universitāšu kolēģiem un jau vairāku gadu garumā aktīvi līdzdarbojoties Eiropas universitāšu asociācijas mācīšanas un mācīšanās ekspertu darba grupās. Nenoliedzami studiju kvalitātes uzlabošana ir LU prioritārais mērķis ceļā uz izcilību. Es domāju, ka Latvijas Universitātei šobrīd ir visi priekšnosacījumi šo sniegumu gan noturēt, gan uzlabot, ņemot vērā, kā attīstās LU Akadēmiskais centrs, tiek modernizēta studiju un pētniecības vide. Tomēr būtiskākais, ka šajā studiju vidē tiek mērķtiecīgi veicinātas sadarbības iespējas, studējošo daudzpusīga izaugsme un tieši pēdējos gados nozīmīgs ir LU ieguldījums akadēmiskā personāla profesionālajai pilnveidei.”

Reitingā iekļautas tās universitātes, kas ir pilntiesīgas Eiropas augstākās izglītības telpas dalībnieces un Apvienoto Nāciju Organizācija ir klasificējusi kā “attīstītu ekonomiku”. No Latvijas augstskolām reitingā iekļautas divas universitātes: Latvijas Universitāte un Rīgas Tehniskā universitāte. Līderpozīcijas šajā reitingā ieņem Oksfordas Universitāte (Lielbritānija), 2. vietā ierindojas Kembridžas Universitāte (Lielbritānija) un 3. vietā Navaras Universitāte (Spānija).

THE Eiropas mācīšanas reitings ir jauns un aizraujošs projekts, un pirmais starptautiskais universitāšu vērtējums, kas vērsts tikai uz mācīšanos.

THE veido kopumā 11 tematiskos universitāšu reitingus – Veselības zinātnēs, Dzīvības zinātnēs, Eksaktajās zinātnēs, Psiholoģijā, Mākslā un humanitārajās zinātnēs, Izglītības zinātnē, Tiesību zinātnē, Sociālajās zinātnēs, Biznesā un ekonomikā, Datorzinātnēs, kā arī Tehnoloģiju un inženierzinātnēs.

Vairāk informācijas par reitingu

Dalīties