Otrdien, 2. jūlijā, sākusies reflektantu elektronisko pieteikumu apstiprināšana studijām Latvijas Universitātē (LU). Vēl pirms pārējo reflektantu ierašanās, jau no agra rīta Universitātes durvis vēra pirmās potenciālās LU studentes – Alise Zita Zeidaka, kas nolēmusi studēt filozofiju un Adelīna Koševacka, kuras sapnis ir kļūt par ārsti.

Alises mīļākais priekšmets skolā, Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā, bija filozofija. Šogad viņa arī guvusi ļoti labus rezultātus valsts olimpiādē, tāpēc pašlaik meitene domā, ka varētu studēt filozofiju LU.

“Domāju, ka vēlos sākt ar filozofiju kā bāzi, kas man atvērs domāšanu, lai radītu kaut ko kvalitatīvu,” stāsta Alise. Tomēr viņas mērķis nav saistīt visu dzīvi ar filozofiju līdz pat doktorantūrai – Alisei interesē kultūras procesi, tāpēc meitene arī domā par studijām Kultūras akadēmijā. Pašlaik gan Alisei ir lielas pārdomas, jo, reģistrējoties studijām portālā Latvija.lv, viņa salikusi vairākas prioritātes, gan pieteikusies Komunikācijas zinātnei, gan mammas ietekmēta pieteikusies Tiesību zinātnei.

“Mani klases biedri, kas arī mācījās ar izciliem rezultātiem, jaunā latviešu inteliģence, kā mūs nosauca izlaidumā, arī nezina, ko studēt. Viņi šaubās,” uzsver Alise un turpina “Mūsdienās ir tā – jo vairāk iespēju, jo mazāk zini. 21. gadsimtā vari būt, kas vien vēlies, un tas ir atkarīgs no tevis paša, no tavas uzņēmības un harismas.”

Ar mērķi palīdzēt cilvēkiem

Savukārt Adelīna nolēmusi savu dzīvi saistīt ar medicīnu. Meitene beigusi mācības Rīgas 95. vidusskolā un jau skolas laikā apmeklēja LU Jauno mediķu skolu. Adelīna vēlas tikt budžetā, tāpēc arī reģistrējoties studijām, salikusi vairākas prioritātes, viņa vēl iesniegs dokumentus Rīgas Stradiņa universitātē.

Adelīna jau bijusi jaunajā Zinātņu mājā un sapratusi, ka tik modernā ēkā būtu ļoti interesanti studēt. Par ārsti Adelīna nolēmusi kļūt, jo viņu neapmierina esošā situācija medicīnas sistēmā – garās rindas pie ārstiem.

“Es gribu mācīties par ārsti, lai palīdzētu cilvēkiem Latvijā. Nedomāju par naudu, ko nopelnīt. Latvijā ir maz ārstu un maz laika, kas cilvēkiem ir vajadzīgs. Man gribas palikt šeit, būt par ārsti, labu speciālisti,” norāda Adelīna.

Adelīna vēlas kļūt par pediatri un viņu visvairāk interesē onkoloģija. “Mani interesē, kāpēc bērni slimo, kāpēc viņi neizveseļojas. Vēlos palīdzēt ne tikai bērniem, bet arī viņu vecākiem. Gribu labāk saprast cilvēkus,” uzsver meitene, skaidrojot, ka labprāt arī veiktu pētījumus onkoloģijā.

Piesakies studijām!

Elektroniskā pieteikšanās studijām norisinās portālā Latvija.lv līdz  9. jūlijam, izmantojot e-pakalpojumu www.latvija.lv. Savukārt no 2. līdz 9. jūlijam reflektantam jāierodas LU personiski, lai savu elektronisko pieteikumu apstiprinātu. 

Līdzi jāņem visi nepieciešamie dokumenti (vidējo izglītību apliecinošs dokuments, nepieciešamo centralizēto eksāmenu sertifikāti, personu apliecinošs dokuments, priekšrocību apliecinošs dokuments un reģistrācijas maksa 35 EUR). 

Pieteikties studijām ir iespējams arī klātienē laikā no 2. līdz 9. jūlijam. To visu var izdarīt, pirmkārt, LU galvenajā ēkā Rīgā, Raiņa bulvārī 19, darbdienās no plkst. 9.00 līdz 18.00 un sestdien no plkst. 9.00 līdz 13.00, otrkārt, LU filiālēs, kā arī citos vienotajā uzņemšanā iesaistīto augstskolu uzņemšanas punktos.

Tāpat līdz 12. jūlijam aicinām pieteikties studētgribētājus studijām maģistra studiju programmās. Plašāka informācija par pieteikšanās kārtību LU mājaslapā.

Ja studentiem rodas kādi jautājumi par uzņemšanas kārtību, tad tos var uzdot arī lietotnē WhatsApp. Jautājumu raksti uz numuru: 24789066.

Dalīties