Latvijas Universitātē aktīvi notiek uzņemšana jaunajās sporta studiju programmas – “Sporta treneris”, “Sports, tehnoloģijas un sabiedrības veselība” un “Sporta zinātne”. Studiju programmas izstrādātas sadarbībā ar vairākām Latvijas sporta institūcijām un pašvaldībām.

“Visas šīs jaunās programmas ir daudzpusīgas, visas ir mērķētas gan uz šī brīža vajadzībām, gan uz tālāko izaugsmi,” par studiju programmām saka LU rektors profesors Indriķis Muižnieks.

Šogad uzņemšana notiek trīs jaunās sporta studiju programmās:

  • Koledžas līmeņa studiju programmā “Sporta treneris” –  studiju programmas mērķis ir nodrošināt studentiem iespēju iegūt sporta trenera darbam nepieciešamās zināšanas, prasmes, kompetenci ar sporta trenera kvalifikāciju atbilstoši nacionālā un starptautiskā mērogā izvirzītām profesionālās kompetences prasībām.

Šī jaunā studiju programma būs pieejama arī LU filiālēs – Alūksnē, Cēsīs, Kuldīgā, Madonā un Tukumā. Programma ir unikāla, jo ir vienīgā programma Latvijā, kas ir specializēta tieši basketbola un futbola treneru apmācībā.

Studiju ilgums šajā programmā ir divi gadi (četri semestri) pilna laika klātienes studijās. Absolventi iegūs izpratni par sportu kā sabiedrības kultūras daļu un tā lomu veselības aprūpes sistēmā, fizisko aktivitāšu lomu primārajā slimību profilaksē un cilvēka dzīves kvalitātes nodrošināšanā, apgūs sporta nozares terminoloģiju, teorijas, likumsakarības un tehnoloģijas, kā arī iemācīsies tās pielietot profesionālajā darbībā.

  • Bakalaura studiju programmā  “Sports, tehnoloģijas un sabiedrības veselība” –  studiju programma piedāvā starpdisciplināras sporta studijas, ko veido trīs aktuāli studiju bloki: sporta joma, tehnoloģijas un sabiedrības veselības, kas savstarpēji mijiedarbojoties papildina viens otru, piemēram, tehnoloģiju izmantošana sportā, sporta loma sabiedrības veselībā, utml.

Studiju ilgums šajā programmā ir trīs gadi (seši semestri) pilna laika klātienes studijās. Studiju programmas mērķis ir nodrošināt studējošajiem augstākās akadēmiskās izglītības ieguves iespēju sporta zinātnē un ar to saistītajās zinātņu nozarēs, sekmējot studentu zināšanu un prasmju apguvi, lai veicinātu studentu kompetences attīstību darbībai sporta un ar to saistīto zinātņu nozaru pētniecībā un profesionālajā darbībā saistībā ar tehnoloģiju attīstību un sabiedrības veselības veicināšanu.

  • Maģistra studiju programmā “Sporta zinātne” – tā ir unikāla Latvijā ar to, ka programmas realizācijā iesaistītas vairākas zinātņu nozaru grupas – medicīnas un dzīvības zinātņu, sociālo un tiesību zinātņu, kā arī eksakto zinātņu nozaru grupas.

Šajā programmā jāstudē divi gadi (četri semestri). Studējošajiem ir iespēja pētīt, analizēt un attīstīt labvēlīgos sporta un fizisko aktivitāšu aspektus – fiziskos, garīgos, emocionālos un sociālos, kas uzlabo veselību un dzīves kvalitāti visiem indivīdiem, no bērniem un jauniešiem līdz senioriem, no pacientiem ar nopietnām patoloģijām līdz profesionāliem augsto sasniegumu sporta atlētiem, sekmējot pētījumos balstītu starpdisciplināru zināšanu pārnesi uz sabiedrībā aktuālām sporta zinātnes tēmām. 

Programma piedāvā trīs iespējamās specializācijas jomas, no kurām izvēlēties: biomehānika un neirozinātne, sporta slodžu fizioloģija un bioķīmija, sporta psiholoģija un sabiedrības veselība.

Dalīties