Foto: Toms Grīnbergs

Šodien Latvijas Universitātē (LU) ar akadēmisko plenārsēdi tika atklāta LU 77. starptautiskā zinātniskā konference. Rektors prof. Indriķis Muižnieks svinīgi pasludināja plenārsēdi par atklātu, uzrunājot klātesošos interesentus, savukārt ar ziņojumu, kura centrā bija Latvijas valstiskums, uzstājās Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele.

Rektors Indriķis Muižnieks, uzrunājot auditoriju, plenārsēdes sākumā uzsvēra LU ilgtspējības attīstības nozīmi dažādās jomās, jo ir svarīgi, lai tā būtu kvalitatīva un balstīta uz zinātnes panākumiem. Viesiem bija iespēja atskatīties uz aizvadītā un jau šī gada Universitātes panākumiem, kur uzmanības centrā nonāca Zinātnes mājas atklāšana. Rektors ziņoja, ka konferences ietvaros plānotas 127 sēdes 48 dažādās sekcijās, kurās klausītāji tiks iepazīstināti ar vairāk nekā 2000 referātu lasījumiem.

Otrajā plenārsēdes daļā ar referāta lasījumu “Latvijas valstiskums un Latvijas Universitāte” uzstājās Ineta Ziemele. Satversmes tiesas priekšsēdētāja lasījumā pievērsās valstiskuma teorijai gan no starptautisko tiesību, gan konstitucionālo tiesību viedokļa. Lasījuma laikā izskanēja tēmas par vēsturiskām problēmām neatkarīgas Latvijas ceļā un tautas pašnoteikšanās attīstību, kā arī par Latvijas valsts un LU dibināšanu. “Tādējādi savā ziņojumā es secināju, ka valstiskuma normatīvā satura atklāšana katrā konkrētā situācijā ir dialektisks process un ka tautas attīstībā nav tikai viens konstitucionāls moments. Lai tauta šiem momentiem būtu sagatavota, tai nepieciešama tāda nacionālā akadēmiskā izglītība un zinātne, kas nodrošina katra iedzīvotāja un visas tautas nepārtrauktās pilnveidošanās nepieciešamību,” secinot savu ziņojumu beidza I. Ziemele.

Plenārsēdes izskaņā LU profesori un viesi uzdeva vairākus aktuālus, problēmatiskus ar likumu saistītus jautājumus Satversmes tiesas pārstāvei, uz kuriem saņēma arī plaši izvērstas un informējošas atbildes.

Interesentiem bija iespēja piedalīties plenārsēdē arī neklātienē, vērojot tiešraidi LU facebook kontā un LU tīmekļvietnē.

Šogad zinātniskā konference norisinās no 2019. gada 25. janvāra līdz 31. martam. LU tā ir jau 77. konference, tā kļuvusi par neatņemamu zinātniskās dzīves sastāvdaļu, tā apvienojusi daudzus Universitātes un Latvijas zinātniekus. Pagājušajā gadā konferences statuss tika mainīts no nacionāla un starptautiska līmeņa konferenci.

Dalīties

Saistītais saturs

LU 77. starptautiskā zinātniskā konference pulcē nozares ekspertus
22.02.2019.

LU 77. starptautiskā zinātniskā konference pulcē nozares ekspertus