Latvijas Republikas Satversmes V nodaļas - likumdošanas funkciju analīze

LU pētniecības projekta pārskats, Projekta Nr. ZD 2016/ ZP – 301, Projekta vadītājs prof. R.Balodis

Satversmes zinātnisko komentāru autori ir Latvijas Zinātņu akadēmijas, Latvijas Universitātes, Augstākās tiesas, Eiropas Cilvēktiesību tiesas, Eiropas Savienības Tiesas, Saeimas Juridiskajā biroja, Tieslietu ministrijas un Rīgas Juridiskās augstskolas zinātnieki, kuri darbojas Satversmes tiesā. Viņu vidū ir projekta zinātniskais vadītājs, profesors un Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklis Ringolds Balodis.

Satversmes zinātnisko komentāru autori jau ilggadēji strādā šāda projekta ietvaros un ir pierādījuši savas spējas un zināšanas, veidot pētnieciski nozīmīgus izdevumus, kas izmantojami tiesību piemērotājiem, kā izziņas avots studējošajiem un citiem interesentiem.

Projekta īstenošanas ietvaros notika izstrādes darbi, kurā padziļināti tika izpētīti un analizēti Latvijas Republikas Satversmē - V nodaļā Likumdošana - pilnveidošanas aspekti no 64. panta līdz 72. pantam. Ņemot vērā, ka pētniecības apjoms ārkārtīgi plašs, no 73. līdz 81. pantam tiks pētīti pēc Satversmes V nodaļas pirmās daļas izpētes. Katram attiecīgās nodaļas Satversmes pantam tika izstrādāti izvērsti komentāri, kas līdzās jau ierastajai Satversmes komentāru struktūrai, ietvēra plašāku ārvalstu regulējuma salīdzinošu izpēti un analīzi par konkrēto tiesību normu pilnveidošanas iespējām un to lietderību.

Satversmes komentāri paredzēti jebkuram interesentam, jo īpaši praktizējošiem juristiem un tiesību zinātņu studentiem.

Tiesiskā regulējuma pilnveidošanas ieteikumi tiks integrēti zinātniskajā monogrāfijā „Latvijas Republikas Satversmes komentāri. V nodaļa. Likumdošana”.

Darbs sekmīgi turpinās izstrādājot atlikušos Satversmes komentāru pantus.

 

Projekta vadītājs

Juridiskās fakultātes profesors   Dr.iur. Ringolds Balodis