Inovatīva LU un vispārizglītojošo skolu profesionāla sadarbības tīkla izveide

Laika posmā no 2013.gada februāra līdz decembrim Latvijas Universitātes (LU) Fizikas un matemātikas fakultātes Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centrs realizēja projektu „Inovatīva LU un vispārizglītojošo skolu profesionāla sadarbības tīkla izveide”.

Šobrīd ir svarīga inovāciju un profesionālās sadarbības  sekmēšana starp skolām un universitāti, kas  dotu iespēju attīstīt un ieviest inovācijas skolu praksē, LU studiju procesā, t.sk. skolotāju izglītībā, sekmētu nepastarpinātu sadarbību starp skolēniem, skolotājiem un LU akadēmisko un zinātnisko personālu. Dažkārt LU studiju procesā, t.sk. skolotāju izglītībā vērojama ļoti lēna jaunu ideju un metožu ienākšana, trūkst reālas uz inovācijām vērstas sadarbības ar skolām. Lai to risinātu, būtu jāizveido stabila sistēma, kas veicinātu inovāciju ienākšanu gan skolu praksē, gan universitātes studiju procesā, kas balstītos  pētījumos iegūtos datos. Ilgtermiņā šāda sistēma dotu iespēju palielināt mērķtiecīgāku un studijās ieinteresētāku studentu skaitu LU.

Projekta ietvaros tika veikta izpēte par LU un citu institūciju īstenotajām inovatīvajām profesionālās sadarbības, t.sk. profesionālās pilnveides formām LU un Latvijā, kam ir tieša ietekme uz mācību kvalitāti. Rezultātā tika radīts LU un skolu sadarbības modelis inovāciju ieviešanai un profesionālās sadarbības sekmēšanai. Šajā modelī tika izveidots Latvijas 22 skolu tīkls, kas darbojās divos virzienos – „Darbs ar talantīgiem skolēniem” un „Skolas kā organizācijas attīstība, balstoties uz skolotāju sadarbību”, kopumā šajā darbā iesaistot 55 skolotājus un 22 skolu komandu koordinatorus. Paralēli tika izveidots modelis skolotāju – līderu jeb topošo ekspertu profesionālajai pilnveidei. Tā darbā piedalījās 36 dalībnieki, kuri pārstāv Latvijas skolas, Valsts izglītības satura centru,  LU mācībspēkus un Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra ekspertus. Modelis tika aprobēts sadarbībā ar IZM Valsts Izglītības satura centru un pašvaldībām, kas atbalstīja skolu darbību šādā sadarbības tīklā. Kopumā tika izstrādāts un aprobēts inovatīvs pasākumu komplekss, organizējot pasākumus skolās un LU.

Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centra īstenotais projekts ir devis iespēju sadarbībai arī ar citu valstu augstskolām. Sadarbojoties ar Tallinas un Helsinku Universitāti un zinātnes centriem Somijā, Igaunijā un Latvijā, programmas „Nord Plus” ietvaros realizēts projekts „Open learning”, kurā iesaistīti mācībspēki no fizikas un matemātikas, ķīmijas un ģeogrāfijas fakultātēm un sadarbības partneri no zinātnes centriem, tādejādi veicinot inovāciju ienākšanu LU studiju procesā un sadarbību starpfakultāšu līmenī.

Pamatojoties uz veikto pētījumu un izveidotā modeļa aprobāciju, izstrādāts turpmākās attīstības plāns inovāciju un profesionālās sadarbības sekmēšanai starp LU un skolām. Sadarbības modelī būtu iesaistāmi gan studenti, gan  akadēmiskais un zinātniskais personāls, gan arī potenciālie darba devēji – uzņēmēji.