Juridisko personu reģistrācijas tiesiskās problēmas

Dr.iur. Jānis Kārkliņš

Projekta rezultātā ir izdots vairāk nekā 500 lappušu biezs materiālu krājums, kas iznācis UR galvenā valsts notāra prof. Dr.iur. Ringolda Baloža zinātniskajā redakcijā un ko izdevis apgāds “Zvaigzne ABC”. Grāmatas nosaukums ir “Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra tiesību piemērošanas prakse. Komerctiesības, biedrošanās tiesības un publiskie reģistri”, bet izdevējs to kodolīgi reklamē kā “Ceļvedi Uzņēmumu reģistra juridiskajos jautājumos”.

Grāmatu veido trīs daļas: UR amatpersonu atziņas ar komentāriem (vairums iepriekš publicēts “Jurista Vārdā”) un UR Konsultatīvās padomes sēžu protokolu izvilkumi; iepriekš nepublicēti tiesību ekspertu raksti par jautājumiem saistībā ar UR darbības jomu; shēmas un tabulas, kurās uzskatāmi attēlots uzņēmumu un biedrību reģistrēšanas process, valsts notāru lēmumu pārsūdzēšanas kārtība u.c. procesi saistībā ar UR darbības sfēru.

Krājumu ievada Valsts prezidenta Andra Bērziņa ievadvārdi, kā arī profesora Dr.habil.iur. Kalvja Torgāna un UR galvenā valsts notāra, profesora Dr.iur. Ringolda Baloža priekšvārdi.

Grāmatas redkolēģijas vadītājs Dr.iur. Ringolds Balodis, redkolēģijas locekļi – Dr.iur. Kaspars Balodis, Dr.iur. Jautrīte Briede, Dr.iur. Jānis Kārkliņš, tieslietu redaktors Mg.iur., Mg.sc.pol. Aivars Paegle), savukārt grāmatas saturs atspoguļo un izvērtē UR praksi, turklāt viedokļu autori pārsvarā nāk no praktiskās jurisprudences lauka.