Mūsdienu latviešu valodas gramatika / The grammar of modern latvian

Andra Kalnača

Kopš 2008. gada norisinās jaunas latviešu akadēmiskās gramatikas izstrāde, sadarbojoties LU un LU Latviešu valodas institūta valodniekiem. LU latviešu valodnieki kopš 2008. gada sagatavo nodaļas par morfonoloģiju, darbības vārdu un vienkārša teikuma sintaksi. Projekta virsmērķis un vienlaikus sasniegto rezultātu nozīmīgums izglītībā, zinātnē un kultūrā ir mūsdienīgas, jaunākajā valodniecības teorijā balstītas latviešu gramatikas sagatavošana.

LU HZF Latviešu un vispārīgās valodniecības katedras docētājas Andra Kalnača un Ilze Lokmane sadarbojoties ar jaunajām zinātniecēm LU Valodniecības doktoranti Baibu Ivulāni un doktora grāda pretendenti Baibu Valkovsku (Saulīti), pilnībā ir īstenojušas LU 2013. gada pētniecības projekta „Mūsdienu latviešu gramatika” mērķus, jo 2013./ 2014. gada mijā ir publicēts  kolektīvais pētījums Latviešu valodas gramatika. Rīga: LU Latviešu valodas institūts, 2013, 1023 lpp.

Tajā LU projekta dalībnieces iztrādājušas šādas daļas:

1. Kalnača, A. Morfonoloģija, 154.–189. lpp.

2. Kalnača, A., Darbības vārds jeb verbs, 456.–563. lpp., t. sk. Ivulāne B. (sadarbībā ar A. Kalnaču) Darbīibas vārdu gramatiskās resp. sintaktiskās funkcijas, 462.–470. lpp.

3. Lokmane, I. Sintakse (sintakses vispārīgs raksturojums, vienkārša teikuma sintakse), 692.–800. lpp., t. sk. Valkovska (Saulīte) B. (sadarbībā ar I. Lokmani) Vienkārša teikuma komunikatīvā struktūra, 774.–800. lpp.

2013. gadā notikusi arī aktīva projekta dalībnieku pētījumu aprobācija – gatavojot iesniegšanai LU Akadēmiskajā apgādā rakstu krājuma manuskriptu A. Kalnačas un I. Lokmanes sakārtojumā un redakcijā Valoda: nozīme un forma. 4. Kategoriju robežas gramatikā (apmēram 7 autorloksnes). Projekta dalībniecēm 2013. gadā par latviešu gramatikas jautājumiem bijušas 7 publikācijas (raksti starptautiski recenzējamos izdevumos). Īpaši vērtīga bijusi iespēja piedalīties ar 11 referātiem starptautiskās zinātniskās konferencēs, kur Latvijas un ārzemju kolēģu vērtējums un dažādi metodoloģiski ieteikumi bijuši ļoti svarīgi kā darbības vārda, tā vienkārša teikuma sintakses aspektu mūsdienīgā atspoguļojumā topošās latviešu valodas akadēmiskajā gramatikā.