Kiber-fizikāla infrastruktūra un modernas datoru tehnoloģijas mācību ēkām

Projekta vadītājs: Leo Seļāvo

Projekta mērķis bija izanalizēt šī brīža situāciju pasaulē par viedu mācību ēku vadību un datoru komunikāciju infrastruktūru. Vērā tika ņemti gan sasniegumi pētniecībā, gan komerciāli piedāvātie risinājumi. Projekta rezultāts ir divi koncepcijas dokumenti, kas apraksta ieteikumus ēkas viedas vadības infrastruktūrai un datoru tīkla infrastruktūrai jaunā mācību ēkā. Projekta rezultātus iespējams un ieteicams izmantot plānojot jaunas mācību ēkas, piemēram, Latvijas Universitātē vai citās mācību iestādēs Latvijā.

Projekta gaitā tika analizētas zinātniskās publikācijas, apmeklētas konferences un semināri par jaunākiem sasniegumiem sensoru tīklu pielietojumiem un ēku enerģijas patēriņa samazināšanai, kā arī izskatīti komerciālie piedāvājumi ēku automatizācijai un vadības sistēmām, kā arī datoru tīkla infrastruktūrai. Vispārīgais secinājums ir tāds, ka vairums pētniecības sasniegumi, lai arī ar lielu potenciālu, šobrīd ir vai nu simulāciju vai prototipa stadijā ar nenoteiktu laiku kad tie būs pieejami kā stabili komerciāli risinājumi, vai arī ar pārlieku augstām izmaksām, tādējādi nomācot pielietojuma ekonomisko efektu, piemēram, logi ar stikliem kam elektriski maināma gaismas caurlaidība. Tāpēc pārsvarā ieteicamie risinājumi ir ņemti no autoru prāt efektīgākajiem komerciālajiem produktiem, gan to veiktspējas, gan pārbaudījuma laika un atbalsta dēļ.

Projekta mērķi ir sasniegti pilnībā. Tā rezultāti ir pieejami kā konceptuālu ieteikumu apraksts, kā arī projekta izpildītāji labprāt gatavi piedalīties turpmākās diskusijās par viedo ēku aprīkošanu ar mūsdienīgām vadības un datoru tīkla infrastruktūru.