Fakultātes darbības informatīvais modelis un atbalsta rīki

Projekta vadītājs: Jānis Bičevskis

Sistēmas, kas uztur fakultātes darbībai nepieciešamo informāciju, gan Latvijas Universitātē, gan citās augstskolās vēsturiski ir attīstījušās savstarpēji relatīvi neatkarīgi viena no otras. Tas apgrūtina un daudzos gadījumos pat padara neiespējamu saņemt nepieciešamo informāciju, jo piekļuve tai ir ieprogrammēta konkrētajā sistēmā, nerēķinoties ar visām lietotāju vēlmēm.

Pētījuma ietvaros tika piedāvāts un izveidots fakultātes informatīvais modelis (ontoloģija) un rīks (universālais pārlūks), kas nodrošina vienotu pieeju dažādos avotos glabājamai informācijai. Atbilstoši tam pētījums sastāvēja no trīs daļām:

  • fakultātes darbības ontoloģijas izstrāde, kas ietvers dažādu lietotāju grupu (pasniedzēji, studenti, administrācija) skatus uz nepieciešamo informāciju,
  • rīks (programmu sistēma - universālais pārlūks) informācijas atlasei un apskatīšanai, kas glabājas dažādos informācijas avotos,
  • Datorikas fakultātes informācijas aizpildījums izveidotajā informatīvajā modelī, kas ņemta no dažādiem publiskiem vai ierobežotas pieejamības avotiem.

Darbs pie fakultātes informatīvā modeļa attīstības turpinās citu (ESF) projektu ietvaros.

Publikācija:

Prototype for Traversing and Browsing Related Data in a Relation

Database. G.Arnicans, G.Karnitis. Acta Universitatis Latviensis, Nr 756, 2010, pp 59-76.