13C elptestu izmantošanas iespēju analīze aknu funkcionālā stāvokļa monitorēšanā pacientiem, kas saņem hepatotoksisku ķīmijterapiju

Projekta vadītājs: U.Vikmanis

Pārskata gadā (2008.) turpinājās darbs pie neinvazīvas elptesta metodes iespēju analīzes aknu toksiska bojājuma noteikšanai pacientiem, kas saņem potenciāli hepatotoksisku audzēju ķīmijterapiju, turpinot iepriekšējos gados veiktās sākotnējās iestrādes. Ikdienā lietoto klīnisko ķīmijas analīžu rezultāti neļauj prognozēt ķīmijterapijas hepatotoksicitāti, tāpēc projekta mērķis ir izvērtēt 13C metacetīna elptestu izmantošanas iespējas pacientiem, kas saņem paklitakselu saturošu ķīmijterapiju.

Darba teorētiskajā sadaļā tika veikta padziļināta literatūras analīze, iekļaujot tajā pēdējos 2 gados starptautiskajā literatūrā publicētus datus. Detalizēti tika analizēta informācija par citohroma P450 apakštipiem, kā arī paklitaksela ekskrēcijas ceļiem. Ņemot vērā faktu, ka paklitaksels ir pirmās rindas medikaments, kas tiek lietots pacientēm ar olnīcu audzējiem, tā iespējamā hepatotoksicitāte ir nozīmīga blakusparādība, kas var ierobežot efektīvas ārstēšanas saņemšanu pacientēm ar olnīcu u.c. ļaudabīgiem audzējiem. Papildus tam veikta analīze par elptestu izmantošanas pieredzi pacientiem, kas saņem ķīmijterapiju. Minētie rezultāti apkopoti pārskata rakstā, kas iesniegts publicēšanai „LU Rakstos”.

Pamatojoties uz iepriekšējā gada datiem, turpināts darbs pie paklitaksela eliminācijas ātruma noteikšanas, izmantojot atkārtotas substances ķīmiskās analīzes, kas veiktas no asins paraugiem, kas iegūti sekojošo 24 stundu periodā noteiktos intervālos pēc preparāta ievadīšanas. Paklitaksela noteikšana veikta ar iepriekšējā periodā izstrādāto apgrieztās fāzes augstefektīvās šķidrumu hromatogrāfijas (AEŠH) metodi. Metodes apraksts (pamatojoties uz iepriekšējā gada rezultātiem) pārskata gadā publicēts „LU Rakstos”.

Pārskata gadā veikta pacienšu ar olnīcu ļaundabīgiem audzējiem iekļaušana pētījuma grupā, pavisam šajā grupā iekļautas 10 pacientes. Visām pacientēm veikta simptomu standartizēts izvērtējums, klīniskās ķīmijas analīzes, kā arī 24-stundu periodā tieši pirms un pēc paklitaksela ievadīšanas iegūti asins paraugi, pavisam 8 reizes.

Visos iegūtajos paraugos veikta paklitaksela noteikšana veikta ar iepriekšējā periodā izstrādāto apgrieztās fāzes augstefektīvās šķidrumu hromatogrāfijas (AEŠH) metodi. Darbs pie rezultātu apkopošanas turpinās.

Papildus iepriekšminētajam, minētajām pacientēm veikti arī 13C metacetīna elptesti aknu summārā funkcionālā stāvokļa izvērtēšanai.

Paredzēts pētījuma grupā iekļaut papildus pacientes sekojošajā gadā.

Rezultātu nozīmība zinātnē

Elptestu izmantošana aknu bojājuma noteikšanā ķīmijterapiju saņemošiem pacientiem ir perspektīva, taču maz pētīta joma. Šobrīd pasaulē ir tikai dažas publikācijas, kurās vērtēta citu substrātu izmantošana (eritromicīna elptests) citu ķīmijterapijas shēmu lietošanas gadījumā (doksetaksels). Paredzam, ka mūsu projekta rezultāti, ja tie apstiprinās metodes izmantošanas iespējas pacientiem, kas saņem ķīmijterapiju, būs ar starptautisku zinātnisku vērtību; tos būs iespējams publicēt starptautiskos citētos medicīnas izdevumos, kā arī patentēt.

Rezultātu nozīmība izglītībā

Darba veikšanā iesaistīti maģistranti un doktoranti, kā arī jaunie speciālisti un studenti. Tieši arī jaunie speciālisti bija iesaistīti rakstu sagatavošanā un rezultātu ziņošanā.

Rezultātu nozīmība tautsaimniecībā, vides un veselības aizsardzībā

Plānojam, ka izstrādātā metode varētu tikt ieviesta ikdienas klīniskajā praksē gan Latvijā, gan arī ārpus Latvijas robežām pacientu, kas saņem audzēju ķīmijterapiju, kompleksā aprūpē. Kaut arī šobrīd nav veikti ekonomiski aprēķini, taču uzskatam, ka metode sniegs ekonomisku labumu, tādējādi sniedzot arī ieguvumu tautsaimniecībā. Metode ir pilnībā nekaitīga gan videi, gan konkrētajam cilvēkam, jo tiek izmantoti stabilie izotopi, kas nav radioaktīvi, vai kā citādi kaitīgi.

Projekta realizēšanas laikā konstatētie trūkumi, un to iespējamie novēršanas ceļi

Paredzams sadarboties arī ar citām darba grupām, t.sk. Biomedicīnas pētījumu un studiju centra speciālistiem, kas Valsts pētījumu programmas ietvaros veic darbu pie citrohroma P450 ģenētiskā polimorfisma izpētes. Taču ģenētisko izmaiņu ietekmes izvērtēšanai varētu būt nepieciešams būtiski lielāka pacienta skaita iekļaušana pētījumā. Šī iemesla dēļ nākamajā gadā paredzēts apvienot aktivitātes, lai maksimāli efektīvi varētu papildus pacientu iesaistei izmantot arī citu projektu, t.sk. VPP līdzekļus.

Projekta plānoto mērķu un uzdevumu sasniegšana

Kopumā sasniegti projektā plānotie mērķi un uzdevumi.

Kompleksas metodes attīstīšanai nepieciešams būtiski palielināt darba apjomu (gan pacientu skaita ziņā, gan arī metožu ziņā – piem., gēnu polimorfismu noteikšana, kas nav paredzēta šī darba ietvaros).

Līdz ar to meklētas iespējas darbu saistīt ar citiem projektiem. Pārskata gadā tas arī veiksmīgi izdevies, jo vienlaikus tika izstrādāti arī paralēli pētījumi Valsts pētījumu programmas „Latvijas iedzīvotāju dzīvildzi un dzīves kvalitāti apdraudošo galveno patoloģiju zinātniska izpēte ar multidisciplināra pētnieciskā konsorcija palīdzību” ietvaros ar mērķi turpmāk iegūtos rezultātus apvienot. Nākotnē tiks izvērtētas arī iespējas arī meklēt citu projektu (piem., Tirgus orientēto pētījumu) piesaistes iespējas.

Attīstīta starptautiskā sadarbība, rezultāti apspriesti starptautiskos konsorcijos.

Plānotie mērķi un to realizācija. Kā pirmais galvenais mērķis tika paredzēts turpināt neparametrisko un semiparametrisko metožu ieviešanu un pielietošanu Latvijā.

1. Teorijas attīstība. Projekta dalībnieki aktīvi turpināja iesākto darbu jau nonākot līdz zinātniska rakstura rezultātiem empīrisko procesu un empīriskās ticamības funkcijas jomā. Tika ieviesta un sagatavota lekcija „Neparametriskā statistika”, kuru projekta vadītājs lasa Fizikas un matemātikas fakultātes pirmā un otrā kursa maģistriem rudens semestrī statistikas virzienā. Šajā lekcijā tiek studentiem stāstītas teorētiski neparametriskās statistikas metodes, kas līdz šim netika pasniegtas Latvijas Universitātē. Kā arī praktiskajās nodarbībās ar programmu R neparametriskās metodes tiek pielietotas datiem no finansēm, medicīnas utt. Galvenais akcents likts uz neparametriskās blīvuma funkcijas novērtēšanas ar kodolu metodi, neparametrisko regresiju, datu pārkārtošanas metodēm (džeknaifa un butstrapa metodēm), kā arī empīriskās ticamības metodi.

2. Praktiskais pielietojums. Tika nostiprināti kontakti ar Latvijas Universitātes Anatomijas un histoloģijas katedru. Tika nopublicēts raksts ar nosaukumu „Latvijas pirmskolas un jaunākā skolas vecuma bērnu barojuma pakāpes izmaiņas 20.gadsimtā” Latvijas Universitātes rakstu Medicīnas sērijā. Par pētījumu ziņots LU 66.konferencē šā gada 1.februārī. Pētījumā tika veikta Ķermeņa masas indeksa (BMI) statistiskā analīze, lai pētītu Latvijas bērnu aptaukošanos. Jāatzīmē, ka mūsdienās tā ir aktuāla problēma, ārzemēs arvien vairāk bērnu cieš no aptaukošanās (piemēram, Vācijā). Tomēr publikācijā secināts, ka Latvijā šī problēma nav izteikta un šādas tendences nav novērojamas.