Sirdsdarbības un asinsrites optiskā monitoringa metodes un ierīces” 2008. gadā izveidotā biosignālu datu bāze

LU ZP-68 projekts
 

Biosignālu datu uzkrāšanai un analīzei tika izstrādātas divas relāciju datu bāzes (DB). Biosignālu DB samērītie biosignāli un pacienta informācija glabājās kompaktā strukturētā veidā, un tās struktūra tika izstrādāta tā, lai būtu pielāgota klīnisko datu mērījumiem. DB sevī iekļauj sekojošus datus (1.att.):

  1. Aparatūras dati – ierīces tips, konfigurācija, vienlaicīgi mērāmo signālu skaits;
  2. Pacientu personas dati – vecums, dzimums, augums, svars, pacienta tips, slimības vēsture;
  3. Mērījumu veikšanas protokols. Tas ir atkarīgs no tā, kādā secība veic mērījumus, ķermeņa stāvokļa, fiziskās slodzes, zāļu saņemšanas u.c. faktoru secības;
  4. Biosignāli – ciparu formāta dati, kas glabājas atsevišķos failos.

No biosignāliem aprēķinātie hemodinamiskie parametri, kas raksturo konkrēto biosignālu. Šie parametri ir atkarīgi no konkrētā indivīda asinsrites veselības stāvokļa un ir sekojoši: Augmentācijas indekss, refleksijas indekss, pulsa periods, atstarotā viļņa izplatīšanās laiks.


1.attēls. Datu bāzes struktūrshēma

Tika izstrādāti divi datu bāzes interfeisi, ar kura palīdzību ātri un ērti var iegūt biosignālu datus, informāciju par pacientu un hemodinamiskos parametrus konkrētam mērījumam. Neskatoties uz lielo informācijas apjomu (vairāk nekā 500 daudzkanālu mērījumu), iespējams īsā laikā (dažās sekundēs) apstrādāt liela apjoma biosignālu datus, veikt datu statistisko analīzi un rezultātus aplūkot dažādos griezumos.

Pirmā veida DB interfeiss tika izstrādāts MS Access/ Visual Basic programmēšanas vidē, un tas bija paredzēts lietošanai lokāli datorā (2.att.). DB interfeisa loga kreisajā pusē var izvēlēties mērījumu pēc datuma. Labajā pusē atspoguļojas pacienta dati, mērījuma protokols, PPG signāli un hemodinamiskie parametri. DB interfeisā iestrādātā datorprogramma veic vidējota vienperioda PPG signāla formas un hemodinamisko parametru aprēķinu izvēlētā laika intervālā vai attiecīgā fiziskās slodzes testa laika intervālā.


2.attēls. Datu bāzes MS Access interfeiss

Otrs interfeiss tika izstrādāts HTML/ PHP programmēšanas vidē un bija paredzēts DB attālinātai lietošanai. Dati glabājas uz MySQL datu bāzes servera, bet DB datiem var piekļūt, izmantojot jebkuru datoru, plaukstdatoru vai mobilo tālruni ar internetpieslēgumu. Ar interfeisa palīdzību iespējams veikt divu līmeņu datu atlasi (3.att.). Pirmajā atlases kārtā tiek izvēlēts pacienta vārds, bet otrajā kārtā tiek atlasīts biosignālu mērījumus pēc datuma. Katram konkrētam mērījumam tiek attēloti PPG signālu grafiki, kas tiek formēti, izmantojot datorprogrammu, kas kompilēta Matlab vidē, bet gatavs grafiks tiek saņemts kompakta formāta attēla veidā. Tādējādi, izmantojot mobilo internetpieslēgumu, kopējais pārraidāmais datu apjoms nav liels, un aprēķini nenoslogo klienta mobilo tālruni.


a)


b)


c)

3.attēls. Datu bāzes internetpieslēguma interfeiss. Pacienta dati (a), mērījuma dati (b) un PPG signālu grafiki