Starptautiskās un Eiropas Savienības nodokļu politikas tiesiskie un ekonomiskie aspekti un to ietekme uz uzņēmējdarbības vidi Latvijā

Projekta vadītāji: Ē.Šumilo, B.Šavriņa, R.Škapars

Pētījuma mērķis ir izstrādāt priekšlikumus rīcībai un risinājumiem starptautiskās nodokļu konkurences gadījumiem, ES nodokļu politikas harmonizācijai un LR nodokļu politikas pilnveidošanai, lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi Latvijā. Pētījuma izpilde ir plānota trīs gadu garumā, turpinot projektu arī nākamajos divos gados.

Pētījuma ietvaros ir apskatīti nodokļu sistēmas ekonomiskie un juridiskie aspekti Latvijā un ES dalībvalstīs, īpašu uzsvaru liekot uz iedzīvotāju un uzņēmuma ienākuma nodokļu, un pievienotās vērtības nodokļa likmju analīzi. Ir analizēta arī Latvijas konkurētspēja un tās izmaiņas pēc iestāšanās ES. Atsevišķā sadaļā ir pētīta iedzīvotāju ienākumu struktūra un nodokļu slogs lauksaimniecības sektorā Latvijā. Bez tam ir analizēta nodokļu politika uzņēmumu līmenī - raksturojot standartu un Latvijas uzņēmumu izvēlētā kvalitātes līmeņa ietekmi uz uzņēmumu peļņu, īpašu akcentu liekot uz jautājumiem par nodokļu sistēmas ietekmi uz uzņēmumu spēju nodrošināt nepieciešamo un noteikto kvalitātes līmeni.

Nākamajos gados plānots izstrādāt konkrētus priekšlikumus rīcībai un risinājumiem starptautiskās nodokļu konkurences gadījumiem, pētīt Latvijas konkurētspējas palielināšanas iespējas, pilnveidojot nodokļu politiku un palielinot struktūrpolitikas efektivitāti, kā arī analizējot citus būtiskus aspektus, ar mērķi uzlabot uzņēmējdarbības vidi Latvijā. Pētījuma rezultātus ir plānots publicēt rakstu krājumā.

Pašreizējie pētījuma rezultāti ir prezentēti konferencē „New Socio-Economic Challenges of Development In Europe 2008. Labour Market Issues”, 03.10.2008. (L.Neiders, I.Skribāne „Dynamics of Unit Labour Costs in Latvia”, V.Sajadova "Influence of Occupation of Latvia on Employment in Agriculture”, I.Kalniņa "Employment Problems of Ethnic Minorities"). Atsevišķi raksti tiks prezentēti Latvijas Universitātes 67.konferencē, kā arī 4. starptautiskajā konferencē „Vadības teorija un prakse: Sinerģija organizācijās”, kas norisināsies 2009.gada 3. – 4. aprīlim, Tartu, Igaunijā.