Kopības telpas pieredzējumi: Eiropa un Latvija sociālās fenomenoloģijas skatījumā

Projekta autores: M.Rubene, M.Kūle

Atskaites periodā projekta ietvaros veiktās aktivitātes raksturojamas kā sistemātiskas un intensīvas, proti, tajās nodrošinātas darbības, kas ir plānotas, ir saistītas un aplūkojamas kā darbības sociālās fenomenoloģijas virziena nostiprināšanai un attīstībai. Šajās aktivitātēs ir bijuši un ir iesaistīti dažādu paaudžu un kvalifikācijas pētnieki, tās ir “izgājušas ārpus” projekta ietvariem, sadarbojoties ar citiem projektiem, kā arī nesot rezultātus, kuri nepaliek tikai projekta ietvaros. Tās ir bijušas daudzveidīgas pēc formas, pēc sadarbības veidiem un pēc rezultātiem.

Daži no “taustāmākajiem” rezultātiem:

  • atsevišķas sekcijas vadīšana, kas balstās uz iestrādēm fenomenoloģiskās filozofijas apguvē Latvijā, Vispasaules Filozofijas kongresa ietvaros (vad., prof. M. Kūle), kā arī referātu, kas izstrādāti sociālās fenomenoloģijas, fenomenoloģijas un tai radniecīgās ievirzēs, nolasīšana gan šajā, gan citās sekcijās (prof. R. Kūlis, E. Buceniece, R. Zembahs, V. Vēvere, u.c.)
  • rakstu publicēšana starptautiski atpazīstamajā fenomenoloģijai veltītajā seriālajā izdevumā: Analecta Husserliana, Vol. XCV, ed. by A.-T. Tymeniecka, Springer, 2008 (E. Buceniece, M. Kūle, M. Rubene)
  • Grāmatas “Vērotājs un sabiedrība” (LU, 2008, 250 lpp.) publikācija, kurā publicēti arī vidējās un jaunākās paaudzes pētnieku raksti par sociālās fenomenoloģijas tēmām raksti (R. Bičevskis, I. Šuvajevs, I.Ijabs, L. Pirktiņa, u.c.)
  • Noorganizēta starptautiska konference “Praktiskais prāts un dzīvespasaule”, 16-18.10. 2008, kurā, atzīmējot Imanuela Kanta “Praktiskā prāta” pirmpublikāciju Rīgā, priekšplānā izvirzīta Emanuela Huserla un Imanuela Kanta attiecību tēma un jo īpaši aktuālā ētiskās problemātikas atttīstība fenomenoloģijā. Referāti nolasīti konferences darba valodās: latviešu, angļu, arī vācu. Tajā piedalījušies starptautiski fenomenoloģiskās un Kanta pētniecības jomā atzīti speciālisti (prof. J. Hodža, G. Benhems, D. Morgana, K. Deligiorgi, u.c.). Konferences ietvaros organizēta jauno zinātnieku sekcija (referātus nolasījuši un atzinīgu viesu vērtējumu saņēmuši: I. Kolmane, I. Gubenko, Z. Ozola, u.c.).
  • Referātus par sociālās fenomenoloģijas tematiku sagatavojuši un nolasījuši visu paaudžu pētnieki (arī šeit nepieminētie gan vecākas, gan pavisam jauni pētnieki) LU 66. konferences ietvaros; starptautiskās S. de Bovuārai 100.gadei veltītās konferences ietvaros, arī Starptautiskajā konferencē „Tours et détours de la phénoménologie dans la philosophie française, lithuanienne et lettonne” 6-8.11. 2008 u.c.
  • Projekta ietvaros iegādātas grāmatas par sociālās fenomenoloģijas, fenomenoloģijas, Kanta filozofijas tēmām, kas pieejamas interesentiem, kas strādā gan projekta ietvaros, gan ārpus tiem.

Kā pozitīvs moments ir jāatzīmē projekta nodrošinātā iespēja attīstīt pētniecību, kurai ir dziļas saknes filozofiskās tradīcijas apguvē Latvijā kopš Latvijas Universitātes dibināšanas pirmsākumiem un, kas visā pasaulē ir “joma ar nākotni” (http://www.newschool.edu/nssr/husserl/Future/Future_Main.html) un tiek attīstīta arī institucionāli pastāvot daudzām fenomenoloģiskās filozofijas pētniecības centriem un biedrībām. Iespēju robežās projekta ietvaros tiek attīstīta arī jauno informatīvo formu (emuārs, u.c.) apguve. Kā problēmas, kas atstāj iespaidu uz projekta darbu plānošanu un izpildi, ir jāmin: neskaidrība un nenoteiktība, kas izriet no vispārējās krīzes situācijas.