Biotehnoloģiju pārvaldība: cilvēka cilmes šūnu pētījumi un to sociālie, tiesiskie un ētiskie aspekti

Projekta vadītāja Aivita Putniņa

Latvijas Universitātē, gan Bioloģijas fakultātes Bioētikas un biodrošības centrā, gan citās LU akadēmiskajās struktūrās veidojas spēcīgs un starptautiskajā vidē konkurētspējīgs potenciāls pētniecības jomā. Pēdējos gados cilmes šūnu pētījumi gan pasaulē, gan Eiropā arvien uzskatamāk parāda, ka līdz ar zināšanu uzkrāšanos un praktiski orientētu metožu attīstību būs iespējama cilmes šūnu tehnoloģiju ieviešana medicīnā un farmakoloģijā, risinot nopietnas sabiedrības veselības problēmas. Projektā veiktās aktivitātes ļāva izpētīt šos jaunākos sasniegumus cilmes šūnu pētījumu jomā. Pētījums deva iespēju iepazīstināt Latvijas zinātniekus ar jaunāko informāciju, kā arī ļāva apzināt esošo situāciju cilmes šūnu pētniecībā Latvijā.

Pētījuma ietvaros tika analizēta pētījumu tiesiski ētiskās regulācijas prakse Latvijā un pasaulē. Šo pētījumu rezultātā tika izstrādātas tiesiskā regulējuma rekomendācijas LU notiekošo biomedicīnas pētījumu pārvaldības attīstībai un Bioētikas komitejas izveidei, kā arī izstrādāts ētikas komitejas nolikuma paraugs, kura pilnveidošana un galīgā izstrāde paredzēta šī projekta turpinājumā.

Projekta ietvaros tika apzinātas LU biomedicīnisko pētījumu jomas, pētījumos iesaistītās akadēmiskās struktūras un pētnieku grupas. Īpaša uzmanība tika veltīta LU struktūrvienībās esošo biomedicīnas ētikas komiteju darbības analīzei tiesiskā, ētiskā un socioloģiskā skatījumā.

Pētījuma ietvaros, kā arī pētījuma rezultātu apkopošanai veltītajā seminārā tika apzinātas un analizētas esošās problēmas biomedicīnas pētījumu jomā. Seminārā tika analizētas nākotnes iespējas biomedicīnas pētījumu pārvaldības attīstībai.

Pētījuma rezultātā atklājās būtiska nepieciešamība ieviest biotehnoloģiju un biomedicīnas ētikas programmas un kursus esošajā akadēmiskajā izglītības sistēmā LU. Semināra dalībnieki vienojās par to, ka ir akadēmiska nepieciešamība turpināt starpdisciplināru dialogu bioētikas aktuālo jautājumu izzināšanai un apspriešanai, lai nodrošinātu labas prakses ievērošanu LU pētniecības projektos.

Projekts rezultātā tika veicināta sabiedrības līdzdalība un zinātnes komunikācijas prakse. Tas ļaus nostiprināt un paplašināt starpdisciplināru komandu biotehnoloģiju un biomedicīnas pētniecības attīstīšanu, kā arī veicinās pētniecības potenciāla attīstību, un kalpos par pamatu konkurētspējīga pētniecības centra izveidei. 2007. gadā uzsāktā projekta rezultāti 2008. gadā apliecina, ka šajā projektā izvirzītie mērķi ir aktuāli, tāpēc būtu nepieciešama šī projekta turpināšana, lai varētu sasniegt plānoto.

Projekta rezultātā tika paplašinātas Bioētikas un biodrošības centra starptautiskās sadarbības iespējas, LU un Bioētikas un biodrošības centrs tika prezentēts vairākās starptautiskās konferencēs kā potenciāls zinātnisku pētījumu sadarbības partneris.