Jaunu, mobilu kognitīvo darbaspēju testēšanas metožu izstrāde somatotipa un ķermeņa audu proporciju pašnovērtējumam

Projekta vadītāja Līga Ozoliņa-Moll

Mūsdienās, pieaugot dzīves tempam, pieaug arī slodze nervu sistēmai, pielāgojoties nepārtrauktajām mentālajām un emocionālajām pārslodzēm. Regulāras pārslodzes un stress pavājina darbaspējas, rada bezmiegu un atsevišķos gadījumos pat var izraisīt veselības problēmas, rados sirds – asinsrites sistēmas un gremošanas traucējumus, vielmaiņas problēmas un pat adipozitātes veidošanos.

Tādēļ svarīgi ir priekšlaicīgi objektīvi diagnosticēt nervu sistēmas pārslodzes, lai iespēju robežās tās novērstu vai ierobežotu, pasargājot gan savu, gan līdzcilvēku veselību un nepieļautu darba kvalitātes pazemināšanos.

Pētījuma mērķis bija uzlabot psihisko darbaspēju testēšanas un somatotipa noteikšanas pieeju. Tā rezultātā izstrādājot plašai sabiedrībai pieejamu, mobilu un objektīvu kognitīvo darbaspēju un somatotipa pārbaudes metožu kopumu.

Pētījums tika akcentēts divos virzienos: kognitīvo darbaspēju vērtējuma izstrādei un somatotipa novērtēšanas kritēriju izstrādei.

Lai novērtētu kognitīvās spējas, tika uzlaboti iepriekšējā periodā izstrādātie testi, kurus arī veiksmīgi aprobēja uz 23 brīvprātīgām izmeklējamām personām. Projekta laikā tika izveidotas jaunas, gan mobilo telefonu konfigurācijas, gan arī pašu testu rezultātu uzkrāšanas datubāzes.

Lai izstrādātu primārus somatotipa novērtēšanas un relatīvā tauku daudzuma (BF% - body fat) kritērijus, kas būtu viegli izmantojami ikvienam indivīdam, kuram tā nav profesionāla ikdienas nodarbe, tika apsekoti 230 Latvijas Universitātes studenti (84 vīr. un 146 siev.) vecumā no 18 - 25 gadiem. Lai noteiktu pētāmo personu somatotipu un BF%, tika veikti sekojoši mērījumi un aprēķini: svara, auguma garuma, vidukļa un gurnu apkārtmēra mērīšana, aprēķināta vidukļa – gurnu proporcija un ķermeņa masas indekss (ĶMI). BF% noteikšanai mērītas 9 ādas-tauku krokas un pielietota impedences metode.

Rezultāti rāda, ka lielākai daļai pētījuma dalībniekiem vīriešiem raksturīgs mezomorfais somatotips ar zemu relatīvo taukaudu daudzumu organismā. Savukārt, sievietēm gan somatotipa, gan tam atbilstošā relatīvā taukaudu daudzuma vērtība variē plašākā diapazonā, un nav vērojama dominanta piederība vienam somatotipam. Pētījuma dalībnieču vidū vienlīdz labi izteikta gan mezomorfija, gan ektomorfija. Līdzīgs ir pētījuma dalībnieču skaits, kam izteikts gan samazināts, gan normāls, gan palielināts relatīvais taukaudu daudzums organismā.

Izvērtējot somatotipa un tam atbilstošā BF% noteikšanas metodi, secinājām, ka mērījumu veikšana ir mobila, un relatīvi vienkārši veicama, tomēr somatotipa novērtēšanas algoritms pēc Kārtera – Hītas metodes (Carter –Heath method), kuru izmantojām pētījumā, ir sarežģīts un laikietilpīgs. Tādēļ pētījuma nākamā etapa darba uzdevumos ir iekļauta somatotipa novērtēšanas algoritma programmas izveide mobilai somatotipa novērtēšanai.

Novērtējot izmeklējamo personu svaru pēc ķermeņa masa indeksa kritērija, lielākā daļa izmeklējamo personu (80% gan vīriešu, gan sieviešu) atbilst kritērijiem, kas raksturo normālu svaru. Salīdzinot divus rādītājus – ĶMI un BF%, kas abi netieši raksturo ķermeņa svaru, secinājām, ka 31% pētījuma dalībnieku svara novērtējums pēc šiem abiem rādītājiem atšķiras. Secinājums – somatotipam atbilstošā ķermeņa svara noteikšanai nav ieteicams izmantot vienu kritēriju – ĶMI, jo tas neraksturo ķermeņa tauku daudzumu, un mūsuprāt, nav objektīvs svara novērtēšanas kritērijs.

Pētījuma rezultatīvie rādītāji: 

  • Izstrādātas 2 datu bāzes: 
    • mobilo telefonu dažādu modeļu kalibrāžas parametru glabāšanai; 
    • datu bāzes testu rezultātu glabāšanai; 
       
  • Izstrādāta jauna programmatūras versija mobilo tālruņu kalibrāžas blokam; 
     
  • Izstrādāta un aprobēta Katrera – Hītas metodes modifikācija cilvēka somatotipa novērtēšanai; 
     
  • Izstrādāts pirmais ieteikums kritēriju atlasei, lai diagnosticētu somatotipam atbilstošu relatīvā tauku daudzuma novērtējumu.

Projekta pētījuma rezultāti ir referēti sekojošās starptautiskajās konferencēs:

L.Ozolina-Moll, J.Zvidrina, G.Berzina, Body composition and body fat percentage of students of University of Latvia, XI International scientifically-practical conference of students, post-graduates and young scientists: Ecology. Human. Society. Kyiv, Ukraine, May 13-18, Abstract, 2008: P.34-35.

Z. Marcinkevičs, S.Kusnere, J.Aivars. Morphological Investigation of Human Nailfold Capillaries, III International young scientists’ conference: Biology: From a Molecule up to the Biosphere”; section –Human and Animal Physiology, V.N.Karazin National University, Kharkiv, Ukraine, November 18-21, 2008: P. 116-167

J.Zvidrina, L. Ozolina-Moll. Endurance Exercise Induced Changes in Metabolic Rate and Plasma Lipids and Carbohydrate of Adult Healthy Woman with Different Body Composition, III International young scientists’ conference: Biology: From a Molecule up to the Biosphere”; section –Human and Animal Physiology, V.N.Karazin National University, Kharkiv, Ukraine, November 18-21, 2008: P.167-168

Z.Marcinkevičs, E. Kviesis-Knipge, J.Aivars, J.Spigulis. Determination of relationship between arterial pressure and pulse wave velocity using sphygmography and photoplethysmography during post –exercise recovery period, International Conference:Physical Education, Sport and Health; section- Kinesitheraphy and sport medicine, University of Pitesti, Pitesti, Romania, November 21-23, 2008: P. 202-203.