Glikoproteīnu-enzīmu farmakoloģiskā līdzekļa ietekme uz reparatīvajiem procesiem ādā

Projekta vadītāja V. Nikolajeva

Projektā veikti pētījumi jauna farmakoloģiskā līdzekļa izstrādāšanā, par aktīvo vielu izmantojot oriģinālu mikrobioloģiskas izcelsmes glikoproteīnu-enzīmu.

Pētīta glikoproteīna-enzīma ietekme uz dzīšanas procesiem eksperimenta žurku ādā pēc lokālas ādas čūlas izraisīšanas. Visi eksperimenti, kuros izmantoti laboratorijas dzīvnieki, veikti saskaņā ar Pārtikas un veterinārā dienesta izsniegto atļauju un Dzīvnieku ētikas komitejas akceptētajiem pētījumu protokoliem.

Lai glikoproteīna-enzīma preparātu papildinātu ar jaunām, dabiskām antibakteriālām piedevām, iepriekš izstrādātajai hidrogēla kompozīcijai pievienots pēc antibakteriālām īpašībām aktīvākais no mūsu 2007. gadā in vitro pētītajiem sūnu ekstraktiem, t.i., Lophocolea heterophylla (1. att.), lai izveidotu kompleksu, dabisku farmakoloģisku līdzekli vienlaikus ar antimikrobiālu un imūnstimulējošu iedarbību. Šī kompleksā hidrogēla kompozīcija izmēģināta eksperimentos ar žurku ādas čūlām.

1. attēls. Dažādlapu sekstīte (Lophocolea heterophylla) – sūnas ar antimikrobiālu iedarbību.


Iegūti vispusīgi dati, kas raksturo gan dzīvnieku vispārējos bioķīmiskos procesus, gan epidermas un dermas reparācijas gaitu un morfoloģisko stāvokli biopsiju materiālos. Ādas biopsiju materiāls krāsots ar hematoksilīnu un eozīnu, bet saistaudu šķiedras – ar van Gieson un Romeis metodi. Preparātos konstatēta dzīstoša ādas izčūlojuma aina ar dažādas intensitātes un stadijas epidermas epitelizācijas, iekaisuma, granulācijas audu veidošanās un saistaudu veidošanās attīstības procesiem (2. att.). Histoloģiskajā izpētē salīdzināts ādas izčūlojuma apjoms, kā arī iekaisuma (dermas infiltrācija ar formelementiem) un epitelizācijas process. Granulācijas audu un saistaudu veidošanās intensitāte raksturota arī ar hidroksiprolīna saturu ādas biopsiju materiālā. Sūnu antimikrobiālās piedevas efektivitāti, nepieciešami papildus eksperimenti.

2. attēls. Ādas histoloģiskais preparāts. Vienā apvidū epidermas izčūlojums, dermu klāj lenta no neitrofīlo leikocītu kodoliem, eritrocītiem. Dermā granulācijas audi.


Pētījumos ir apstiprinājies, ka glikoproteīns-enzīms (ADA) pozitīvi ietekmē čūlu sadzīšanu. Par to liecina gan morfoloģiskie, gan arī bioķīmiskie dati, piemēram, palielināts hidroksiprolīna saturs analizētajos ādas paraugos. Vismazākais ādas izčūlojuma apjoms, kā arī visintensīvākā saistaudu veidošanās un epitelializācija konstatēta tad, ja glikoproteīna-enzīma hidrogēlam pievienots sūnu ekstrakts (3. att.), tomēr, lai pilnībā novērtētu sūnu antimikrobiālās piedevas efektivitāti, nepieciešami papildus eksperimenti.