Tandēmmasspektrometriska (MS-MS) cviterjonu dabas savienojumu identifikācija, izmantojot jonizāciju ar elektroizsmidzināšanu

Projekta vadītājs Pēteris Mekšs

Projekta ietvaros veiktie eksperimenti parādīja, ka tandēmmasspektrometriska (MS-MS) cviterjonu šķidrumu identifikācija, izmantojot jonizāciju ar elektroizsmidzināšanu, ir ērta metode, lai noskaidrotu šo savienojumu uzbūvi, nosakot masas fragmentu joniem, kas veidojas jonizācijas gaitā un jonu atdalīšanas procesā.

Veicot masspektrometrisku cviterjonu analīzi, tika secināts, ka šo savienojumu fragmentjonu veidošanās īpatnības ir atkarīgas gan no to alkilaizvietotāja lieluma, gan no izsmidzināšanas konusam pievadītā sprieguma un sadursmju enerģijas.

Uzņemtie masas spektri ļāva novērot ar ūdeņraža saites palīdzību izveidojušos jonu klasterus ar šādu sastāvu: [(M+H)x+(M)y]+ (x;y=1-2).

Noskaidrots, ka pieaugot sadursmju enerģijai, pirmie fragmentu joni veidojas, šķeļoties cviterjonu šķidruma Cnearomātiskā-N saitei, bet, tai pieaugot līdz 10-15 eV, notiek arī C-C saišu šķelšanās. Optimālā sadursmju enerģija CJŠ masas spektru iegūšanai ir 35 eV, jo tad veidojas visi raksturīgie joni un kļūst iespējama to identifikācija.

Izstrādāta vispārēja pētīto savienojumu fragmentu jonu veidošanās shēma, kas ir izmantojama masspektru interpretācijai un savienojumu identifikācijai:

Tomēr pilnīgākam jonu veidošanās pamatojumam būtu jāveic arī eksperimenti, izmantojot deiteriju saturošas parauga šķīdināšanas sistēmas, kas sniegtu papildus pamatojumu mūsu ieteiktaja protona pārneses mehānismam.