Lentinula edodes audzēšanas barotnes ietekme uz sēņu bioķīmisko sastāvu

Projekta vadītāja N.Matjuškova

Īpašība, kuras dēļ daudzās pasaules valstīs sāka kultivēt sēnes, ir to spēja producēt salīdzinoši daudz augstas kvalitātes proteīnus, audzējot tās uz substrātiem, kas pārsvarā sastāv no jau vienreiz izmantotu materiālu blakus produktiem, jeb atkritumiem. Sēnes atzītas par ļoti labu funkcionālo barību veselības saglabāšanai, kuru izmanto kā normālās diētas sastāvdaļu kā arī bioloģiski aktīvo vielu izdalīšanai, kuras var izmantot par barības piedevām dažādu slimību profilaksei. L. edodes aktīvajām vielām piemīt antionkoloģiskas, imunomodulējošas, hipoholesterīnas īpašības.

Mūsdienās tiek veikti dažādi pētījumi, lai noskaidrotu šitakē sēnes komponentus - bioloģiski aktīvās vielas, izdalītas ne tikai no sēņu augļķermeņiem, bet arī no sporām, micēlija un barotnēm, kurā micēlijs ir audzis, un to medicīniskās īpašības.

Lielā mērā sēņu īpašības ir atkarīgas ne tikai no sēņu sugas un sēņu celmiem, bet arī no sēņu kultivēšanas metodēm. Ļoti svarīga loma ir sēņu kultivēšanas substrāta ķīmiskajam sastāvam. Visbiežāk izmantojamās pazīmes sēņu selekcijas darbā ir pielāgotība substrātam vai atsevišķiem substrāta komponentiem. Izmantoto substrātu vēl var izmantot dzīvnieku barībai, kā arī augsnes uzlabošanai un auglības paaugstināšanai.

Projekta īstenošanai 2008. gadā mēs turpinājām 2007.gadā iesāktos pētījumus par iespēju, kā barotņu piedevu šitakē sēņu audzēšanai izmantot kakao pupiņu čaumalas, kuras ir konfekšu fabriku ražošanas blakus produkts. Kakao pupiņu čaumalas, var ne tikai paaugstināt sēņu produktivitāti, bet arī bagātināt sēnes ar vērtīgiem mikroelementiem kas ietilpst kakao pupiņu čaumalu sastāvā ( Zn, Se), kā noteicām ar atomu absorbcijas metodi. Darba gaitā salīdzinājām barotnes, kuras varētu izmantot par pamatu kakao pupiņu čaumalu pievienošanai un atlasījām piemērotākos celmus.

Darbā izmantojām gan šķidros gan cietos substrātus ar kakao piedevām 0,01%-5% koncentrācijā. L.edodes miceliālo augšanu vērtējām šķidrajā barotnē ME un MEB, šī paša sastāva agarizētajās barotnēs, kā arī skaidu-kliju substrātā. Barotnē ME ir vairāk barības vielu nekā MEB barotnē (attiecīgi 30g un 6g iesala ekstrakta). Barotnē ME micēlija augšana bija lēnāka barotnē ar 2,5% kakao čaumalu piedevu (att.1), bet nabadzīgākajā barotnē MEB pat pie 5% kakao čaumalu piedevu koncentrācijas augšanas ātrums nepalēninājās. 

1.att. Celma DSM3343 salīdzinošā micēlija augšana uz agarizētas ME barotne ar dažādas koncentrācijas kakao čaumalu piedevu


Skaidu-kliju barotnē augšanas ātrums dažiem celmiem kļūst lēnāks jau pie 0,1% kakao pupiņu čaumalu koncentrācijas (att.2.)

2.att. Celma DSM3343 salīdzinošā micēlija augšana uz skaidas-kliju substrāta ar dažādas koncentrācijas kakao čaumalu piedevu


Dažādu celmu micēlija audzēšanu šķidrajās barotnēs MEB un ME ar kakao pupiņu čaumalu piedevām kolbās veicām inkubatorā-kratītājā (160apgr/min.). Izaugušo micēliju atdalījām un noteicām micēlija sauso svaru. Kakao pupiņu čaumalu piedevas šķidrajā barotnē stimulēja visu pārbaudīto šitakē sēņu celmu micēlija augšanu gan ME gan MEB barotnēs, pie tam nabadzīgākajā MEB barotnē micēlija masas pieaugums bija ievērojami lielāks salīdzinot ar kontroles variantu.

3. att. Micēlija masas pieaugums barotnē MEB ar 5% kakao čaumalu piedevu un ME ar 5% kakao čaumalu piedevu salīdzinot ar kontroles barotnēm.


3.attēlā var redzēt , ka lielākais micēlija masas pieaugums tika novērots barotnē MEB, kura bija nabadzīgāka pēc sastāva, pie kam vislielākais micēlija pieaugums tika novērots celmam DSM3343 , kurš vissliktāk auga barotnē MEB. Acīmredzot kakao pupiņu čaumalas satur augšanai nepieciešamos komponentus. Par to liecina tas, ka bagātākā barotnē ME micēlija biomasas pieaugums bija zemāks salīdzinoši ar MEB barotni, kurā šitakē celmi aug sliktāk. Sakarību atšķirības micēlija augšanai šķidrā un cietā barotnē acīmredzot liecina par to, ka kakao čaumalas ne tikai uzlabo barotnes sastāvu, bet iedarbojas arī mehāniski sadalot micēlija kolonijas , tādejādi iniciējot jaunu micēlija koloniju veidošanos, kas noved pie kopējās micēlija biomasas pieauguma. Par to liecina arī micēlija koloniju bumbiņu izmēra samazinašanās. Tas attiecas uz visiem petītajiem celmiem.

4.att. Celma DSM3343 salīdzinošā micēlija ugšana uz MEB barotnes ar dažādas koncentrācijas kakao čaumalu piedevu


Kā piemērs 4. attēlā parādīta celma DSM3343 salīdzinošā micēlija augšana barotnēs MEB ar dažādām kakao pupiņu čaumalu koncentrācijām. Lai labāk varētu fiksēt šīs atšķirības kolbu saturs izliets Petri platēs.

Tiek piedāvāts izmantot sēņu micēlija audzēšanai, konfekšu ražošanas atlikumu -kakao pupiņu čaumalas, kas ne tikai paaugstina sēņu produktivitāti, bet arī var uzlabot sēņu sastāvu.