Miruša cilvēka aizsardzības tiesiskie aspekti. Miruša cilvēka audu izņemšanas tiesiskie priekšnoteikumi Latvijā un citās ES dalībvalstīs salīdzinošā skatījumā

Projekta vadītāja: V.Liholaja

Projekts tika realizēts ar mērķi nodrošināt LU Juridiskās fakultātes doktorantes Solvitas Olsenas doktora disertācijas pabeigšanu. Doktora disertācijas tēma ir „Miruša cilvēka audu izņemšanas tiesiskie priekšnoteikumi Latvijā un citās ES dalībvalstīs salīdzinošā skatījumā”. Veicot šo pētījumu, tika analizēti aktuāli miruša cilvēka ķermeņa aizsardzības tiesību institūti, pētīta pamattiesību aizsardzība pēc nāves, aplūkota Latvijas tiesiskā regulējuma atbilstība pamattiesību aizsardzības prasībām, kā arī salīdzināts Latvijas tiesību normās noteiktais ar citu valstu tiesībām šajā jomā. Projekta rezultātā sagatavots doktora disertācijas projekts, kas ietver pētījuma tēmas plašu analīzi un secinājumus par Latvijas tiesiskā regulējuma nepilnībām un nepieciešamo pilnveidošanu. Doktora disertācija tika izstrādāta darba zinātniskā vadītāja, Vācijā dzīvojošā profesora Hansa Jirgena Vildberga vadībā. Pētījuma ietvaros sagatavoti zinātnisku publikāciju projekti, kas tiks iesniegti publicēšanai Latvijas un starptautiskajos izdevumos. Darba rezultāti tiks prezentēti zinātniskās konferencēs gan Latvijā, gan starptautiski.

Projekta noslēgumā, saskaņā ar Juridiskajā fakultāte pieņemto kārtību, doktora disertācijas projektu vērtēja LU Juridiskās fakultātes Valststiesību zinātņu katedra, kas pieņēma šādu lēmumu: Valststiesību zinātņu katedra, izskatot S.Olsenas iesniegto promocijas darba projektu, var atzīt, ka darba autore ir veikusi plašu izpēti promocijas darba sagatavošanai. Kopumā projekta uzdevumi ir sasniegti, jo projektā plānotie pētījumi ir veikti un disertācijas projekts sagatavots.