Projekta vadītāja: I.Leitāne

Projekta „Haralds Biezais (1906-1995): dzīve, idejas un ietekmes ” uzdevums bija izcilākā latviešu reliģijas zinātnieka un teologa Haralda Biezā, kurš savas karjeras pirmo posmu pavadījis LU, dzīves un ideju dokumentēšana un ietekmju izvērtēšana. Tematiski tas iekļāvās teoloģijas, reliģiju zinātnes, historiogrāfijas un filosofijas laukos (Biezais veica pētījumus visos četros, viņš bija filosofijas doktors un reliģiju vēstures (viena no vēstures apakšdisciplīnām) katedras vadītājs), metodiski – zinātnes vēsturē un ideju vēsturē. Turklāt atšķirībā no citiem „gara zinātņu“ pārstāvjiem ārpus Latvijas, viņš konsekventi turpināja rakstīt par Latvijas reliģiju vēsturi, un tika atzīts pasaulē, sevišķi cienīts profesionālo prasību ziņā ļoti stingrajā vācu akadēmiskajā vidē. Biezā aktivitātes attiecās arī uz ASV.

Šis projekts tika plānots izcilāko mācībspēku LU vēsturē pētījumu rindā, un tam bija jānoslēdzas ar monogrāfiju par zinātnieku. Tika papildināta informācija par zinātnieka dzīves datiem, tika organizētas tikšanās ar Haralda Biezā kolēģiem (Zviedrijā, Vācijā, Latvijā), kuri viņu labi pazinuši un novērtējuši un sniedza precizējošu informāciju par zinātnieka uzskatiem un to kontekstu.

Projekta izpildītāja sagatavoja pamattekstu monogrāfijai, devās komandējumā uz Franciju, lai metodiski papildinātos zinātnes vēstures pētniecībā attiecībā uz reliģijas zinātni, piedalījās konferencē Parīzē 12.-14. novembrī, pārstāvot Latvijas Universitāti. Tika veiktas papildus iemaksas materiāla par H.Biezo publicēšanai ārzemju izdevumos (Peter Lang autorkrājuma ietvaros), kas tiks izdots drīzumā. Biezā popularizēšanas darbs ir jāturpina, jāatrod līdzekļi monogrāfijas izdošanai latviešu valodā.