Karjeras attīstības atbalsta sistēma kā atbalsts jauniešu kompetenču pilnveidei un konkurētspējai darba tirgū

Projekta vadītājs: J.Krūmiņš

Projekta rezultātā ir piedāvāti priekšlikumi karjeras atbalsta sistēmas izveidošanai, kas sekmē personu nodarbināmību un izaugsmi mūža garumā. Ņemot vērā Eiropas Savienības un Latvijas izglītības un nodarbinātības politikas nostādnes, izstrādāts mehānisms – Latvijas karjeras attīstības atbalsta sistēma, kas sekmēs personu iekļaušanos izglītības sistēmā un darba tirgū atbilstoši personas vajadzībām, spējām, interesēm un darba tirgus pieprasījumam.

Projekta rezultātā sagatavotajā promocijas darba manuskriptā ir precizēti teorētiskie aspekti un terminoloģija latviešu valodā karjeras jēdzienam, kompetencēm un to nozīmei indivīda konkurētspējai darba tirgū, kā arī karjeras lēmumu pieņemšanas modeļiem.

Projekta izstrādes rezultātā akcentēti karjeras attīstības atbalsta nodrošinājums visās mērķa grupās: skolēniem un studentiem (vispārējā un augstākajā izglītībā), nodarbinātajiem, bezdarbniekiem un personām no riska grupām. Saskaņā ar doktora darba mērķi ir izvērtēti Eiropas Savienības un Latvijas nodarbinātības un izglītības politika dokumenti, analizēts darba tirgus pieprasījums Latvijā un būtiskākie nosacījumi izglītības iestāžu absolventu nodarbināmībai. Ir izstrādāts karjeras attīstības atbalsta modelis augstākajā izglītībā, kas sekmē indivīda kā personības un kompetenču pilnveidi konkurētspējai darba tirgū.

Karjeras atbalsta nodrošinājumā ir uzsvērta nepieciešamība konsekventi ievērot divus pamatprincipus: 1) karjeras pakalpojumi jānodrošina izglītības iestādes centrālās administrācijas līmenī; 2) jāsekmē karjeras izglītība, balstot studiju procesa organizāciju uz studiju rezultātiem. Doktora darbā analizētas Latvijas Universitātes Karjeras centra izveidošanas problēmas laikā no 2006. līdz 2008.gadam. Ņemot vērā starptautisko pieredzi un Latvijas likumdošanas u.c. specifiku, LU Karjeras centrs attīstījās Studentu servisa sastāvā, kas deva būtisku ieguldījumu gan studiju procesā, gan augstskolas absolventu profesionālās darbības uzsākšanai un nodarbināmībai. Karjeras attīstības atbalsta sniegšanas teorētisko un praktisko jautājumu ir devusi būtisku ieguldījumu sadarbības veicināšanā starp augstskolu un darba devējiem

Projekta gaitā tika sagatavotas prezentācijas trīs starptautiskās konferencēs un viena publikācija konferences tēžu krājumā (CD). Tā kā iepriekš Latvijā nav veikta karjeras un karjeras atbalsta sistēmas izpēte nodarbinātības un izglītības kontekstā, projekta izstrādes gaitā papildus laika resursus prasīja terminoloģijas veidošana latviešu valodā. Tas aizkavēja promocijas darba noformēšanu un savlaicīgu iesniegšanu. Promocijas darbs tiks iesniegts apspriešanai un tālākai iesniegšanai promocijas padomei - 2009.gada aprīlī.