Starptautiskais pilsoniskās izglītības pētījums

Projekta vadītājs: A.Kangro

2008. gadā projektā “Starptautiskais pilsoniskās izglītības pētījums” veikti plānotie darbi ICCS 2009 pilotpētījuma un pamatpētījuma ietvaros:
Pilotpētījumam veikta datu (24 dalībskolas, 300 skolotāji un 550 skolēni) tīrīšana un analīze;
Pamatpētījumam veikta

  • statistiskās izlases (160 Latvijas skolas) izveidošana un starptautiska apstiprināšana,
  • skolu, skolēnu un skolotāju aptauju, skolēnu testu un Eiropas Moduļa angļu versijas pamatpētījumam Nacionālās adaptācijas formu aizpildīšana un labošana pēc starptautiskās verifikācijas,
  • instrumentu (skolotāju aptauja, skolu aptauja, 7 skolēnu testa brošūras, skolēnu aptauja, Eiropas Modulis skolēniem, testa administratora rokasgrāmata, skolas koordinatora rokasgrāmata) tulkošana (no angļu valodas uz latviešu un krievu valodām) un instrumentu maketēšana,
     
  • instrumentu tulkojuma un maketējuma starptautiskā verifikācija,
     
  • skolotāju (2000 brošūras) un skolu (170 brošūras) instrumentu (aptauju) iespiešana, instrumentu nosūtīšanas un skolām organizēšana,
     
  • uzsākat sadarbības veidošana (pētījuma izlases dalībskolu uzaicināšana, skolēnu sarakstu saskaņošana, u.c.) ar pētījuma dalībskolām.

Atbilstoši ICCS 2009 starptautiskajam grafikam Latvijas pētnieki 2008. gadā piedalījās pētījuma 3.konferencē par pilotpētījuma datu analīzes rezultātiem un to izmantošanu pamatpētījuma instrumentu precizēšanā, saskaņoja pamatpētījuma norises grafiku un Latvijā, pētījuma izlases veidošanas nosacījumus u.c. Starptautiskajā ICCS 2009 seminārā tika apgūta pētījuma datu bāzēs izveide un datu apstrāde.

Tādējādi 2008. gadam plānotie mērķi un uzdevumi izpildīti, kas rada stabilu bāzi Starptautiskā pilsoniskās izglītības pētījuma ICCS 2009 īstenošanai Latvijā 2009.gadā.

Atbilstoši projekta plānam un pētījuma starptautiskajam grafikam 2009. gadā jāpabeidz pamatpētījuma īstenošana izlases skolās, datu ievadīšana datu bāzēs un visi turpmākie datu apstrādes posmi. Šo uzdevumu veikšanai nepieciešamais finansējums ietverts projekta turpinājumā 2009. gadam, kura nodrošināšana nepieciešama Latvijas turpmākai dalībai Starptautiskajā pilsoniskās izglītības pētījumā, tādējādi iegūstot mūsu valstij nozīmīgus datus un izpildot starptautiskās saistības, jo Eiropas Savienība (ES) Latvijai jau ir finansējusi pētījuma starptautisko dalības maksu 80% apjomā 2007. un 2008.g.