Latvijas darbaspēka starpvalstu kustība: sociālo tīklu dinamika emigrācijas un re-emigrācijas procesos

Projekta vadītāja Anita Kalniņa

Projekta noslēgums ir paredzēts 2009. gada beigās. Projekta īstenošanas laikā no 2008. gada 1. jūlijam līdz 2008. gada 31. decembrim ir īstenots lauka darbs un ir veikta datu bāzes sagatavošana kontentanalīzes veikšanai.

2008. gadā ir veiktas 40 daļēji strukturētas intervijas ar Latvijas iedzīvotājiem, kas strādā Vācijā (10), Anglijā (10) un Francijā (10), kā arī ar Latvijas iedzīvotājiem, kas atgriezušies Latvijā pēc ārvalstu darba pieredzes (10). Ir uzsākts darbs pie interviju analīzes un publikācijas gatavošanas. 2009. gadā Aija Lulle plāno pabeigt disertāciju par augsti kvalificēta darbaspēka ģeogrāfisko mobilitāti Latvijā.

Ir sagatavota publikācija un uzsākts darbs pie nākamās.

Projekta galvenais mērķis ir radīt jaunas, Latvijas un Eiropas zinātnē aktuālas zināšanas par starptautiskās migrācijas procesiem un sociālo tīklu lomu Latvijas darbaspēka emigrācijas un repatriācijas praksēs. Ne mazāk svarīgs projekta mērķis ir veicināt projektā iesaistīto jauno pētnieku un doktorantu akadēmisko kapacitāti un iekļaušanos Latvijas Universitātes akadēmiskajā dzīvē. Nenoliedzami kopīgas pētnieciskās aktivitātes arī stiprina savstarpējās saites un veicina arī turpmāku pētījumu attīstīšanas iespējas.