Latvistika un somugristika Latvijas Universitātē: pētījumi gramatikā

Projekta vadītāja: A.Kalnača

LATVIAN AND FINNO-UGRIC STUDIES AT THE UNIVERSITY OF LATVIA: INVESTIGATION OF GRAMMAR

LU 2008.gada pētniecības projekta „Latvistika un somugristika Latvijas Universitātē: pētījumi gramatikā” mērķis ir veiksmīgi sasniegts.

Pirmkārt, LU Akadēmiskajā apgādā publicēšanai iesniegts valodnieces Emīlijas Soidas (1924-1989) manuskripts Vārddarināšana. Manuskriptu iespiešanai sagatavojusi LU Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultātes Baltu valodniecības katedras asoc. prof. Dzintra Paegle. Docente Emīlija Soida strādājusi LU Filoloģijas fakultātē kopš 1953. gada, mācot morfoloģijas, vārddarināšanas un dažādus vispārīgās valodniecības kursus. E. Soidas monogrāfija vārddarināšanā ir novatorisks pētījums latviešu valodniecībā, kas turpmāk būs pieejams gan lingvistikas speciālistiem, gan dažādu LU un citu augstskolu filoloģisku programmu studentiem.

Otrkārt, LU Akadēmiskajā apgādā iesniegts manuskripts starptautiski recenzējamam rakstu krājumam "Valodniecība. Latvistika un somugristika" (LU Rakstu 746. sēj., sastādītāja un atbildīgā redaktore asoc. prof. Andra Kalnača). Notikums ir ļoti svarīgs Latvijas zinātnē, izglītībā un kultūrā, jo Latvijas Universitātē tiek izdots rakstu krājums, kas ir konceptuāls letonikas un somugristikas saiknei veltīts zinātnisks izdevums.

Krājuma pamats ir LU 66. konferences Letonikas un baltistikas sekcijas apakšsekcija Valodas sistēma un valodas identitāte (2008. gada 14. februārī), kas tika veltīta Kārļa Mīlenbaha un Jāņa Endzelīna 1907. gadā izdoto grāmatu “Latviešu gramatika” un “Latviešu valodas mācība” 100 gadu piemiņai. Konferences krājumā ietverti gan LU Filoloģijas un mākslas zinātņu fakultātes valodniecības docētāju Laimutes Balodes, Jura Grigorjeva, Andras Kalnačas, Sarmas Kļaviņas, Ilzes Lokmanes, Dzintras Paegles, Intas Urbanovičas, Līgas Voginas, kā arī LU doktorantu Guntas Nešpores, Baibas Saulītes, Anitas Ščuckas pētījumi. No LU Moderno valodu fakultātes ar dalību konferencē un publikāciju pieaicināta Linda Apse un Dace Strelēvica-Ošiņa, savukārt no Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja – Dr. hist. Irisa Priedīte.

Tā kā krājums tapis kā LU pētniecības projekta “Latvistika un somugristika Latvijas Universitātē: pētījumi gramatikā” 2008. gada pētījumu rezultāts, krājumā blakus vairākiem konferencē nolasītajiem referātiem somugristikā iekļauti arī raksti, kuru autori ir projekta dalībnieki Ojārs Bušs (LU Latviešu valodas institūts) un Marija Butikova (LU Moderno valodu fakultāte).