Pētījumi par augu un to ekstraktu ķīmisko sastāvu un ietekmi uz patogēniem mikroorganismiem un cilvēka un dzīvnieku dabisko mikrofloru

Projekta vadītāja: I.Jākobsone

 

Sasniegto rezultātu nozīmība:

1. Izglītībā:

  • Aprobētās fenola savienojumu noteikšanas metodes (kopējā fenola savienojumu noteikšana, flavanolu noteikšana, proantocianīdu noteikšana) un aprobētās antiradikālās un antioksidatīvās aktivitātes noteikšanas metodes ietvertas ķīmijas bakalaura studiju programmas kursa “Vispārīgā pārtikas ķīmija” laboratorijas darbos, tiek izmantotas ķīmijas bakalauru un maģistra darbu un Uzturzinātnes programmas maģistra darbu izstrādē.
  • Aprobētās spirta-ūdens ekstraktu ietekmes uz mikroorganismu augšanu pārbaudes metodes ietvertas bioloģijas bakalauru un maģistru studiju programmu bakalaura darbu un maģistra kursa darbu izstrādē.

2. Zinātnē:

  • Pārtikas zinātnē – šajā projektā (no 2006.g.) uzsākti pētījumi par Latvijas reģionā audzēto augu izcelsmes pārtikas izejvielu bioloģiski aktīvo sastāvdaļu – fenola savienojumu – satura noteikšanu;
  • Veselības zinātnē un veselības aizsardzībā – uzsākti pētījumu par augu fenola savienojumu antibakteriālo aktivitāšu izvērtēšanu. Šādi pētījumi ir starptautiski nozīmīgi, jo sakarā ar antibiotiku rezistences izplatīšanos starp patogēniem un nosacīti patogēniem mikroorganismiem pieaug augu antimikrobiālo savienojumu loma, jo tie var pasargāt mūs no patogēniem.

3. Tautsaimniecībā: Pārtikas industrijā bioloģiski aktīvo sastāvdaļu izzināšana is saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 1924/2006 „Par uzturvērtības un veselīguma norādēm uz pārtikas produktiem”. Šādi pētījumi ir svarīgi Latvijas pārtikas industrijai, lai nodrošinātu pārtīkas produktu konkurenci vienotā tirgus apstākļos.

4. Vides aizsardzībai: Fenola savienojumi – dabīgie antioksidanti – ir iegūstami no dabā atjaunojamiem resursiem – augiem, ar minimālu citu ķīmisko savienojumu un enerģijas izlietojumu.