Latviešu un cittautiešu savstarpējo attiecību faktors Latvijas vēsturē un mūsdienās

Projekta vadītājs: Dr.hist. Leo Dribins

2008. gadā no 1. maija tika atjaunota projekta zinātniskā darbība. Projekta darba grupā ir zinātņu doktori Ilga Apine, Leo Dribins, Ēriks Jēkabsons, Vladislavs Volkovs, Raimonds Cerūzis, darba koordinatore ir as. Vallija Rone, doktoranti Ilze Boldāne un Kaspars Zellis.

2008. gadā turpinājās materiālu vākšana, avotu iepazīšana par projekta tēmu, 2009. gadā šo procesu paredzēts pabeigt ar kolektīvas monogrāfijas manuskripta nodošanu tipogrāfiskai iespiešanai. Atskaites gada laikā komandējumos Vācijā, Austrijā, Polijā un Čehijā iepazīti šo valstu zinātnieku rezultāti etnisko attiecību vēstures izpētē un tur izdotā zinātniskā literatūra par šo tēmu. Tas deva iespēju salīdzināt etnisko attiecību vēstures procesus un iedzīvotāju savstarpējo attiecību evolūciju Latvijā ar citu ES valstu vēstures un mūsdienu norisēm, īpaši etniskās un nacionālās identitātes veidošanās un nostiprināšanās jomā. L. Dribins, V. Volkovs un Ē. Jēkabsons piedalījušies zinātniskās konferencēs un kolokvijos Vācijā, Lielbritānijā un Polijā kā referenti no Latvijas Universitātes. R. Cerūzis un K. Zellis veica materiālu vākšanu Vācijas arhīvos (Berlīnē), ārzemju bibliotēkās to darīja L. Dribins, I. Apine, V. Rone.

Par savu 2008. gada pētījumu rezultātu zinātniski aktuālākiem jautājumiem projekta grupas dalībnieki atskaitījās projekta organizētā zinātniskā konferencē „Etnisko attiecību faktors Latvijas vēsturē 20. gadsimtā”, kas notika LU Vēstures un filozofijas fakultātē 2008. g. 14. novembrī. Referātu teksti tika redakcionāli pilnveidoti un savā kopumā pārveidoti par rakstu krājuma manuskriptu. To varētu izdot 2009. gada 1. pusgadā.

Projekta grupas dalībnieki I. Apine, L. Dribins, Ē. Jēkabsons un R. Cerūzis piedalījās Letonikas rīkotajās konferencēs un pasākumos, kuri bija veltīti Latvijas neatkarīgās valsts 90. gadadienai.

Paredzēta projekta dalībnieku dalība LU zinātniskās konferencēs un semināros 2009. gada 1. pusgadā.