Ekonometrijas metodes iedzīvotāju dzīves līmeņa pētījumos

Projekta vadītāja: I.Ciemiņa

 

Projekta ietvaros izstrādātais pētījums drīzumā tiks aizstāvēts kā promocijas darbs, līdz ar to projekts ir sniedzis ieguldījumu jauno doktorantu sagatavošanā.

Projekta ietvaros iegūti sekojoši rezultāti, kuri var tikt izmantoti iedzīvotāju dzīves līmeņa pētījumos.

1. Izpētītas ekonometrijas metodes un modeļi dzīves līmeņa pētījumos un sociālajā statistikā, ko izmantoto Eiropas Savienības valstīs un pasaulē ar mērķi ieteikt ieviešanai Latvijas dzīves līmeņa pētījumu praksē.
2. Noteiktas Latvijas apstākļiem perspektīvākās metodes un modeļi. Novērtēti modeļu skaitliskie parametri pēc Latvijas Republikas Centrālās statistikas pārvaldes mājsaimniecību budžetu datiem. Piemēram, veikta pieprasījuma analīze: novērtētas pieprasījuma sistēmas, izmantojot LR CSP Mājsaimniecību budžetu pētījumu datus; aprēkināt ienākumu elastības mājsaimniecību patēriņa grupām
3. Konstruēti jauni, līdz šim literatūrā neaprakstīti ekonometrijas modeļi un tie aprobēti praksē mājsaimniecību pārtikas patēriņa analīzē. Piemēram, modificēta Engela funkcija, kurā izmantota galveno komponenšu metode mājsaimniecību pārtikas patēriņa analīzē. Ieteikta patēriņa relatīvo izdevumu prognozēšanas metode.
4. Pēc pēdējo gadu datiem atkārtoti aprēķināti agrāk Latvijas praksē izmantotie modeļi, izvērtētas šo modeļu parametru izmaiņas dinamikā, paplašināts modeļu loks ar analogiem modeļiem, piemēram, pārtikas produktu patēriņa modeļiem, kas raksturo iedzīvotāju pārtikas patēriņa atkarību no ienākumiem.
5. Izdarīt sociāli ekonomiskus secinājumus par Latvijas iedzīvotāju dzīves līmeni, noslāņošanos, dzīves līmeņa izmaiņām pētījuma periodā, kādus var iegūt no ekonometriskās analīzes rezultātiem, bet kuri nav iegūstami, apstrādājot statistikas datus ar elementārām metodēm.

Pētījuma gaitā problēmas sagādāja datu piemērotība aprēķiniem un datu kvalitāte. Aprēķinos tika izmantoti agregēti dati, piemēram, novērtējot pieprasījuma sistēmas tika izmantoti agregēti dati.