Reliģisko organizāciju likuma komentāri

Projekta vadītājs: R.Balodis

Latvijas tiesību zinātnē pēdējo sešu gadu laikā reliģisko organizāciju darbības juridiskie aspekti līdz šim nav padziļināti pētīti, kas radījis virkni teorētisku un praktisku problēmu Reliģisko organizāciju likuma piemērošanā. Tādēļ Latvijas Universitātes zinātniskais projekta „Reliģisko organizāciju likuma komentāri” mērķis ir sagatavot un izdot zinātniskos komentārus Reliģisko organizāciju likumam, kas regulē kompleksus pamattiesību(reliģijas brīvības), administratīvo un civiltiesību jautājumus saistībā ar reliģiskajām organizācijām.

Projekta vadītājs ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Valststiesību zinātņu katedras vadītājs, asociētais profesors, Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra galvenais valsts notārs Dr.iur. Ringolds Balodis. Projektā iesaistīti Latvijas Republikas Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta direktore Olga Zeile, Reliģisko lietu pārvaldes priekšniece (projekta izstrādes laikā) Jekaterina Macuka, Latvijas Universitātes Valststiesību zinātņu katedras docente, Augstākās tiesas senatore Dr.iur. Jautrīte Briede, Latvijas Universitātes Teoloģijas fakultātes dekāns, Dr.theol. Ralfs Kokins u.c.

Projekta īstenošanas laikā sagatavots līdz šim Latvijā apjomīgākais reliģiju reglamentējošo tiesību normu katalogs (krājums), kurā apkopoti un sistematizēti vairāk kā 120 normatīvie akti un to izvilkumi. Tas būs noderīgs palīgs praktizējošiem juristiem, reliģijas pētniekiem un studentiem.

Projekta ietvaros uzrakstīti komentāri lielākajai daļai no tiesību normām, kas iekļautas Reliģisko organizāciju likumā. Visu tiesību normu komentēšanu aizkavēja 2008. gada decembrī Saeimā pieņemtie grozījumi Reliģisko organizāciju likumā, kas būtiski mainīja vairākas Reliģisko organizāciju likuma normas. Pašlaik turpinās darbs pie jauno normu komentēšanas un komentāru teksta pilnveidošanas.

Viens no projekta mērķiem bija uzkrāt metodoloģisko pieredzi, lai sāktu izstrādāt zinātniskos komentārus Latvijas Republikas Satversmes normām. Šis mērķis pilnībā īstenots, jo jau 2008. gadā izveidots autoru kolektīvs Latvijas Republikas Satversmes Cilvēka pamattiesību daļas komentāru izstrādei. Tādējādi projekta uzkrātā pieredze tiek izmantota cita, apjomīgāka un nozīmīgāka projekta īstenošanai.

Bez jau minētā projekta ietvaros iegūto rezultātu nozīmība izpaužas šādi:
1) projekta īstenošanā iesaistīti divi studenti, kuru dalība projektā nostiprinājusi viņu pētnieciskās un organizatoriskās prasmes;
2) publicēts Dr.iur. Ringolda Baloža raksts par valsts un baznīcas tiesisko attiecību attīstību 21. gadsimta sākumā Latvijā. Rakstā analizēti valsts un baznīcas nošķirtības jautājumi un faktori, kas ietekmē valsts un baznīcas tiesiskās attiecības;
3) iegādātas 36 grāmatas un Juridiskās fakultātes vajadzībām nokopēts Latvijas Nacionālajā bibliotēkā pieejamais žurnāls „Jurists”. Šie vērtīgie avoti noderēs arī turpmākajā zinātniskajā darbā un papildina Juridiskās fakultātes metodiskā kabineta literatūras avotu krājumu.

Informācija par projektu, kas tika nosūtīta vairākām izdevniecībām uz 1 lpp.