13C elptestu izmantošanas iespēju analīze aknu funkcionālā stāvokļa monitorēšanā pacientiem, kas saņem hepatotoksiski ķīmijterapiju

Vadītājs: U. Vikmanis

Pārskata gadā (2006.) turpinājās darbs pie neinvazīvas elptesta metodes izstrādes aknu toksiska bojājuma noteikšanai pacientiem, kas saņem potenciāli hepatotoksisku audzēju ķīmijterapiju, turpinot iepriekšējā gadā veiktās sākotnējās iestrādes. Ikdienā lietoto klīnisko ķīmijas analīžu rezultāti neļauj prognozēt ķīmijterapijas hepatotoksicitāti, tāpēc projekta mērķis ir izvērtēt 13C metacetīna elptestu izmantošanas iespējas pacientiem, kas saņem paklitakselu saturošu ķīmijterapiju.
Konkrētā projekta etapa mērķis 2006. gadā bija novērtēt aknu funkcijas dinamiku atkārtotu ķīmijterapijas ciklu laikā pacientēm ar olnīcu ļaundabīgiem audzējiem, kas saņem paklitakselu saturošu medikamentu terapiju, izmantojot 13C metacetīna aknu funkcijas elptestu.
2006. gadā tika turpināti izmeklējumi pacientēm, kas pētījuma grupā bija iekļautas 2005. gadā. Pirmajā darba periodā  (2005.) veikti elptestu izmeklējumi pirms pirmās ķīmijterapijas medikamentu ievadīšanas reizes un regulāros intervālos pēc šī kursa. Pārskata periodā pacientes izsekotas pēc visiem atkārtotajiem ķīmijterapijas medikamentu ievadīšanas cikliem, veicot izmeklējumus katrā reizē pirms medikamentu ievadīšanas un noteiktajos intervālos pēc kursa. Katrai pacientei šādi cikli atbilstoši klīniskajām indikācijām bijuši 5-6.
Saskaņā ar plānoto tika veiktas arī klīniskās ķīmijas analīzes, lai būtu iespējams salīdzināt ikdienas praksē iegūstamos laboratorijas rezultātus ar 13C metacetīna elptestu rezultātiem. Sakarā ar to, ka pacientes ķīmijterapiju saņēma ilgāk, nekā iniciāli tas bija plānots (vairākos gadījumos – 6 cikli), uz pārskata perioda brīdi vēl nav veikta analīze par metacetīna elptesta un klīniskās ķīmijas rezultātu korelāciju (kas bija sākotnēji plānots projektā 2006. gadam); šādu analīzi ir paredzēts veikt nākamajā darba etapā.
Rezultātu nozīmība zinātnē
Elptestu izmantošana aknu bojājuma noteikšanā ķīmijterapiju saņemošiem pacientiem ir perspektīva, taču maz pētīta joma. Šobrīd pasaulē ir tikai dažas publikācijas, kurās vērtēta citu substrātu izmantošana (eritromicīna elptests) citu ķīmijterapijas shēmu lietošanas gadījumā (doksetaksels). Paredzam, ka mūsu projekta rezultāti, ja tie apstiprinās metodes izmantošanas iespējas pacientiem, kas saņem ķīmijterapiju, būs ar starptautisku zinātnisku vērtību; tos būs iespējams publicēt starptautiskos citētos medicīnas izdevumos, kā arī patentēt.
Rezultātu nozīmība izglītībā
Paredzam turpināt darbā iesaistīt rezidentus (onkoloģijas specialitātē), kā arī izmantot darba materiālu diplomdarbu tēmām Medicīnas un Ķīmijas fakultātēs (2005. gadā viens diplomdarbs par pētījuma tēmu tika aizstāvēts Medicīnas fakultātē). Paredzams arī darbu turpmāk attīstīt par 1-2 doktora darba tēmām medicīnas un ķīmijas specialitātēs turpmāko gadu laikā.
Rezultātu nozīmība tautsaimniecībā, vides un veselības aizsardzībā
Plānojam, ka izstrādātā metode varētu tikt ieviesta ikdienas klīniskajā praksē gan Latvijā, gan arī ārpus Latvijas robežām pacientu, kas saņem audzēju ķīmijterapiju, kompleksā aprūpē. Kaut arī šobrīd nav veikti ekonomiski aprēķini, taču uzskatam, ka metode sniegs ekonomisku labumu, tādējādi sniedzot arī ieguvumu tautsaimniecībā. Metode ir pilnībā nekaitīga gan videi, gan konkrētajam cilvēkam, jo tiek izmantoti stabilie izotopi, kas nav radioaktīvi, vai kā citādi kaitīgi.
Projekta realizēšanas laikā konstatētie trūkumi, un to iespējamie novēršanas ceļi
Ņemot vērā, ka projekta ietvaros bija paredzēts salīdzināt iegūtos rezultātus pirms un pēc ķīmijterapijas ievades, kā arī veikt korelācijas analīzi ar klīniskās ķīmijas rādītājiem, apzināti projekta ietvaros netika izmantota kontroles grupa (nav iespējams ķīmijterapijas preparātus ievadīt veseliem cilvēkiem; šāda taktika pilnībā atbilst pasaules pieredzei un pētījumu plānojumam onkoloģijā).
Taču sākotnēji iegūtie rezultāti demonstrēja samērā niecīgas testu rezultātu svārstības pirms un pēc preparāta ievades, tādējādi neatļaujot izslēgt dienu variācijas ietekmi uz atšķirīgajiem rezultātiem. Ņemot vērā šo novērojumu, nonācām pie slēdziena, ka kontroles grupa elptesta rezultātu pieļaujamās mainības izvērtēšanai (ne ķīmijterapijas radītā bojājuma izvērtēšanai) tomēr ir nepieciešama. Plānots pārdomāt šādas kontroles grupas iekļaušanas iespēju turpmākajā periodā.
Projekta plānoto mērķu un uzdevumu sasniegšana
Kopumā sasniegti projektā plānotie mērķi un uzdevumi, tomēr pētījuma veikšanai (garāks izmeklējuma periods, kamēr pacientes tikušas novērotas) bijis nepieciešams ilgāks laika posms, līdz ar to korelācijas analīzes veikšanas daļu, kuru bija plānots veikt šajā pētījuma etapā, nepieciešams pārcelt uz 2007. gadu. Taču kopumā tiks iegūti papildus rezultāti, un tādējādi uzlabosies arī pētījuma rezultātu zinātniskā nozīmība.
Bijušas vairāk par plānoto uzstāšanos par projekta rezultātiem, tostarp ārzemju konferencēs un kongresos.
Plašāka bijusi arī starptautiskā sadarbība, Rīgā viesojušies viesi no Nīderlandes, kas ir vieni no vadošajiem speciālistiem elptestu veikšanas jomā Eiropā, organizēts speciāls seminārs, piedaloties darba grupai.
Papildus iepriekšējam plānam tēma izvērsta un tiks papildus attīstīta Valsts pētījumu programmas „Latvijas iedzīvotāju dzīvildzi un dzīves kvalitāti apdraudošo galveno patoloģiju zinātniska izpēte ar multidisciplināra pētnieciskā konsorcija palīdzību” ietvaros.