Jaunās medicīniskās tehnoloģijas insulīna rezistences un vazomotorās disfunkcijas monitoringā pacientiem ar kardiovaskulāriem riska faktoriem

Vadītājs: V. Pīrāgs
Darbs veikts LU Medicīnas fakultātes Internās medicīnas katedrā un Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcā.
Endoteliālā disfunkcija ir raksturīga agrīni, jau prediabēta stadijā, bet vienlaikus ir pretrunīgi dati par tās saistību ar insulīna rezistenci. Tāpēc tika izvirzīts pētījuma mērķis – novērtēt insulīna rezistences saistību ar ādas vazomotorajām reakcijām: endotēlija-atkarīgo vazodilatāciju un neiropetīdu inducēto vazodilatāciju, kā arī vazokonstrikciju (gludās muskulatūras šūnu adrenerģisko regulāciju) metabolā sindroma (MS) pacientiem. 
Pētījumā tika izveidotas divas MS pacientu ar insulīna rezistenci, bet bez hipertensijas, grupas: pacienti ar 2-tipa cukura diabētu (ar labu vai apmierinošu cukura diabēta kompensāciju un bez vēlīnām diabēta komplikācijām) (DM) un pacienti bez cukura diabēta. Tika izveidota arī kontroles grupa: praktiski veseli voluntieri (C). Pētījuma visās grupās bija līdzīga dzimumu proporcija un vecums. Projektā izstrādē tika izmantotas jaunas medicīniskas tehnoloģijas (1) Insulīna rezistence tika noteikta pēc HOMA-IR metodes. (2) Vazomotorās reakcijas ādas mikrovaskulatūra tika novērtētas ar lāzerdoplerogrāfijas (LDF; PeriFlux 4001, Perimed, Zviedrija) testiem: bazāla perfūzija, postokluzīvā hiperēmija (m1-LDF) un vazokonstrikcijas reflekss inducēts ar dziļu, forsētu, 10 s aizturētu ieelpu (v-LDF) kājas īkšķa spilventiņā (apikālajā ādā), bet siltuma (+44oC; PeriTemp 4005) hiperēmija (m2-LDF) – pēdas virsmas ādā (matainajā ādā), izmatojot PeriSoft for Windows (Perimed, Zviedrija) datorprogrammu. Mūsu iegūtie dati (attēli 1., 2., 3.) liecina, ka metabolā sindroma pacientiem ar insulīna rezistenci ir izteikta ādas vazomotorā disfunkcija, tajās skaitā pacientiem bez cukura diabēta.


Projekta rezultātu nozīmība ir ciešā kopsakarā ar to, ka pasaulē un Latvijā joprojām ir aktuāla modernu tehnoloģiju/pieeju izstrāde un ieviešana veselības aprūpē, kas ļautu efektīvi monitorēt un novērtēt ne tikai klasiskos kardiovaskulāros riska faktorus (KvRF), bet arī jaunus un patoģenētiski nozīmīgus KvRF, īpaši, pacientiem ar 2-tipa cukura diabēta (2T-CD), koronārās sirds slimības un perifērās arteriālās okluzīvās slimības risku. Šo tehnoloģiju nepieciešamība izriet no mūsdienu atklājumiem par jauno KvRF (endoteliālās disfunkcijas, insulīna rezistences, adipocitāro faktoru u.c.) lomu 2T-CD un aterosklerozes patoģenēzē. Lai arī zinātniskajā izpētē pēdējos gados sevi veiksmīgi ir apliecinājuši vazomotorās disfunkcijas (tajā skaitā, endoteliālās disfunkcijas) un insulīna rezistences diagnostiskie testi, tomēr tie klīnikā un veselības aprūpē (monitoringā) vēl nav iegājuši. Lai veiktu metabolā sindroma un aterosklerozes patoģenēzes izpēti, mēs nesen (2005.g.) esam Latvijā reģistrējuši un ieviesuši insulīna rezistences noteikšanu pēc homeostāzes modeļa. Jāatzīmē, ka šāda pieeja sevi zinātniski un klīniski attaisnojusi tikai pēdējos gados un to sekmējusi nepieciešamība pēc efektīviem testiem, lai novērtētu jauno, insulīna jutību uzlabojošo terapiju ietekmi. Mūsu projektā iegūtie rezultāti izriet arī no vazomotorās disfunkcijas izpētes. Arī šajā jomā mēs turpinām ieviest mūsdienīgus izmeklējumus (lāzerdoplerogrāfiskus, jontoforētiskus testus), kas saistīti ar endotēlija –atkarīgās un –neatkarīgās vazodilatācijas, kā arī vazokonstrikcijas funkcionālo diagnostiku. Visi minētie testi un izmeklējumi sevi ir laboratoriski apliecinājuši kā efektīvas diagnostiskas pieejas (t.sk., invazivitātes un izmaksu ziņā), tādejādi tiem ir laba perspektīva būt par monitoringa tehnoloģijām veselības aprūpē.
Ar projektu saistītos rezultātus esam publicējuši starptautiskā zinātniski recenzētā žurnālā (Lielbritānijā): P.Tretjakovs, A.Jurka, V.Pirags et al. “The Effect of Serotonin 5-HT2 Receptor Inhibitor on Vasomotor Responses. Vascular Disease Prevention, 2006; 3(4): 397–304. Projektā izstrādē iegūto zinātnisko datu prezentācija ir pieteikta nozīmīgā starptautiskā forumā: 2nd International Congress on "Prediabetes" and the Metabolic Syndrome, Barcelona, Spain, 2007: P. Tretjakovs, A. Jurka, D. Reihmane, L.Balode, I.Bormane, K. Geldnere, A. Stifts, J.I. Aivars, V. Pirags. “Cutaneous vasomotor dysfunction in patients with metabolic sybdrome and insulin resitance.”