Starpdisciplināras un daudzdisciplināras augstākās izglītības un pētniecības stiprināšana Latvijā (turpinājums)

Vadītāji: T. Muravska, Ž. Ozoliņa
Ņemot vērā projekta mērķus un uzdevumus, kā arī projekta cilvēku un finansu resursu iespējas daudzdisciplinārās un starpdisciplinārās austākās izglītības un pētniecības izpētei tika aplūkotas sociālo zinātņu – ekonomikas, tiesību un politikas zinātnes apakšnozares un to nozīme daudzdisciplinārās un starpdisciplinārās austākās izglītības un pētniecības stiprināšanā Latvijā. Projekta mērķis bija veicināt starpdisciplinārās un daudzdisciplinārās izglītības un pētniecības stiprināšanu un turpmāku attīstību Latvijā, kā arī pierādīt starpdisciplinārās un daudzdisciplinārās izglītības un pētniecības nozīmi aktuālo sociāl-ekonomisko problēmu analīzē, pielietojot politikas, ekonomikas un tiesību zinātnes piedāvātās metodes.Projekta uzdevums bija izvērtēt un izanalizēt esošo situāciju starpdisciplinārās un daudzdisciplinārās pētniecības un izglītības jomā Latvijā un sniegt priekšlikumus un rekomendācijas aktuālu problēmu risināšanai. Projekta rezultātā ir sagatavots pētījums, kurš satur situācijas analīzi, izvērtējumu, rezultātu aprobāciju un priekšlikumus par politikas, ekonomikas, vadības un tiesību zinātnes nozīmi starpdisciplinārās un daudzdisciplinārās izglītības un pētniecības stiprināšanā un turpmākā attīstībā Latvijā. Pētījums ir sagatavots izdošanai prof. T.Muravskas un Ž. Ozoliņas redakcijā, LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskajā centrā.
Projekta laikā tika pētītas četras tēmas, kuras atklāj un apstiprina starpdisciplināras un multidisciplināras pieejas aktualitāti un nozīmību augstākās izglītības un pētniecības stiprināšanai Latvijā.
  1. Politiskas zinātnes starpdisciplinārie un daudzdisciplinārie aspekti – politiskās komunikācijas teorija un izglītība. ( LU SZF Politikas zinātnes nozares doktorants Artis Puriņš)
  2. Vadības zinātnes starpdisciplinārie un daudzdisciplinārie aspekti – Eiropas Savienības informatīvā telpa ( LU EVF Vadības zinātnes doktorante Līga Sondore)
  3. Ekonomikas zinātnes starpdisciplinārie un daudzdisciplinārie aspekti - Latvijas konkurētspēja globalizācijas apstākļos    (LU EVF Ekonomikas zinātnes doktorants Česlavs Gržibovskis)
  4. Tiesību zinātnes starpdisciplinārie un daudzdisciplinārie aspekti
    (LU JF Tiesību zinātnes doktorants Sergejs Stačenko)
Projekta ietvaros veiktie pētījumi pierādīja, ka ikvienas starpdisciplināŗā/daudzdisciplinārā pieeja problēmu risināšanā apvieno kopā atšķirīgas zinātnes jomas un rada pievienoto vērtību no tās izmantošanas, jo tā visbiežāk noved pie inovācijām, kas var dot ieguldījumu risinot daudzas no problēmām, ar kurām saskaras mūsdienu sabiedrībā, jo īpaši sociālo zinātņu jomās.
Izglītība un pētniecība, kuras pamatā ir starpdisciplināŗā/daudzdisciplinārā pieeja, samazina izmaksas, kas nepieciešamas cilvēku pārkvalifikācijai, un veicina efektīvāku un operatīvāku lēmumu pieņemšanu.
Latvijai integrējoties Eiropas Savienībā viena no prioritātēm ir zinātnes un pētniecības lomas palielināšana tautsaimniecībā. Būtiskākais priekšnoteikums veiksmīgai tautsaimniecības attīstībai ir stratēģiska politiku veidošana un lēmumu pieņemšana. Politiku veidošanā un lēmumu pieņemšanā savukārt būtiskākais ir nopietna un daudzpusīga situācijas izpēte. Pētījuma rezultāti parāda, ka sociāl-ekonomisko problēmu analīzē gan no zinātnes, gan valsts pārvaldes puses ir nepieciešams pielietot gan politikas, ekonomikas un tiesību zinātnes piedāvātās metodes. Projekta ietvaros veiktie pētījumi pierādīja, ka ikvienas zinātnes pilnīgākai un mūsdienīgākai izpratnei un kvalitatīvai praktiskai pielietojamībai ir nepieciešama starpdisciplināra un daudzdisciplināra pieeja. Īpaša nozīme starpdisciplināras un daudzdisciplināras augstākās izglītības un pētniecības stiprināšanā Latvijā ir sociālo zinātņu – politikas, ekonomikas un tiesību zinātņu priekšmetu iekļaušanai citu zinātņu studiju programmās un lietišķu pētījumu veikšanā.
Projekta rezultāti tika aprobēti  konferences un raktu krājumos:
1. LU zinātniska konference: Starpdisciplinārās izglītības un pētniecības stiprināšana Sekcija Eiropas studiju aktuālās problēmas Latvijā 2006. februāris.06.
2. LU un EK konference: European Union Enlargement of 2004 and Beyond: Responding to the Political, Legal and Socio-Economic Challenges. 2006.aprils. 20-23.
3. ISSEI  konference European Mind: Narrative and Identity. Matas universitāte, 2006. jūlijs. 24.-29