Stresa izraisītie neiroķīmisko procesu traucējumi un to protekcijas/reversijas iespējas: mitohondriji kā mērķis

Vadītājs: V. Kluša

Darbs veikts LU Medicīnas fakultātes Farmakoloģijas docētaju grupā. 
Mērķis: noskaidrot neiroprotekcijas un stresu noveršanas iespējas ar vielām, kuras šūnās mērķētas (targeted) uz mitohondriāliem procesiem.
Veikti farmakoloģiskie pētījumi uz laboratorijas dzīvniekiem, to audiem, šūnām un izolētiem mitohondrijiem.
Eksperimenta paradigmas: stresa modeļi, kas izraisa smadzeņu audos apoptozi, oksidatīvo stresu, šūnu bojāeju, mitohondriālo procesu traucējumus.
Pētījumos izmantoti Latvijas Organiskās sintēzes institūtā sintezētie atipiskie 1,4-dihidropiridīna (DHP) atvasinājumi cerebrokrasts un tauropirons (taurīnu saturošs DHP; atrasts, ka taurīns ir mitohondriju mRNA sastāvdaļa) un aza-butirobetaīna klases pārstāvis mildronāts.
Darbs veikts sadarbībā ar: Florences Universitāti (Itālija), Koimbras Universitāti (Portugāle) un Tartu Universitāti (Igaunija)
Atradām: 
  1. Pirmo reizi iegūti rezultāti par mildronāta mehānismiem mitohondriju līmenī: mildronāts spēj protektēt mitohondriju membrānas kompleksa I bojājumus.
  2. Cerebrokrasts un mildronāts aizsargā smadzeņu šūnas no apoptozes, ko izraisa neirotoksiska un mitohondrijus bojājoša anti-HIV viela azidotimidīns.
  3. Taurīns uzrāda darbības duālismu: pro- un anti-apoptotisku efektu.
  4. Iegūtie dati liecina par mitohondrialā targetinga nozīmi vielu neiroprotektējošās darbības realizācijā oksidatīvā stresa apstākļos, kas norāda uz iespējām jaunu neiroprotektantu un pretstresa  zāļu dizainā, izmantojot izpētīto modeļsavienojumu analogus.
Rezultāti atspoguļoti:  1)  8 rakstos starptautiski citējamos žurnālos;
2) 10 konferencēs  (tēzēs);
3) Jeļenas Piļipenko farmāc. maģistra darbā „Tauropirona neiroprotektīvas darbības pētījumi žurku striatumā in vivo”
3) ES COST34 darba grupas sanaksmē, Eiropas Zinātņu akadēmijas un LZA apvienotajā sēdē,  Baltijas 5. Neirologu kongresā u.c.
4) Populāros rakstos (Doctus, Terra) un TV.