Somugristika Latvijas Universitātē

Vadītājs: A. Kalnača

LU projekta „Somugristika Latvijas Universitātē” mērķis ir veiksmīgi sasniegts – LU Akadēmiskajā apgādā publicēts starptautiski recenzējams rakstu krājums "Valodniecība. Somugristika" (LU Rakstu 708. sējums, 78 lpp., atbildīgā redaktore Dr. philol. asoc. prof. Andra Kalnača). Notikums ir īpaši svarīgs Latvijas zinātnē, izglītībā un kultūrā, jo pirmo reizi Latvijas Universitātē izdots rakstu krājums, kas ir konceptuāls somugristikai, somugristikas un letonikas saiknei veltīts zinātnisks izdevums.
Krājuma pamats ir 2006. gada 17. februārī Latvijas Universitātes Moderno valodu fakultātē notikusī somugristikas tematikai veltītā konference - LU 64. akadēmiskās konferences sekcija „Somugristika Latvijas Universitātē 10 gados”. Šīs konferences organizēšanu rosināja tas, ka 2005. / 2006. akadēmiskais gads bija desmitais Somugru studiju bakalaura programmas darbībā. Tajā ar referātiem piedalījās dažādu programmas kursu docētāji – Dr. habil. philol. Ojārs Bušs (LU Latviešu valodas institūts), Dr. hist. Renāte Blumberga (LU Latvijas Vēstures institūts), Dr. hist. Irisa Priedīte (Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs), Dr. philol., asoc. prof. Andra Kalnača (LU), Mg. art. Valts Ernštreits (Tartu Universitātes doktorants), Mg. philol. Pauls Balodis (LU doktorants), Marija Butikova (LU maģistrantūras studente) un Ērika Krautmane (LU), kā arī ERASMUS starptautiskās sadarbības līguma koordinatore Helsinku Universitātē, Dr. philol., asoc. prof. Laimute Balode.
Lai konferencē paustās atziņas būtu pieejamas studentiem un dažādu nozaru speciālistiem, kā arī lai veicinātu somugristikas attīstību Latvijā, nolasītie referāti ir apkopoti rakstu krājumā. Tomēr saturiski izdevums ir plašāks, jo blakus lingvistiskas ievirzes rakstiem somugru un latviešu onomastikā, lībiešu rakstu valodas un gramatiskās sistēmas izpētē ietverti arī raksti par somu folkloru, lībiešu un igauņu kultūrvēsturi Latvijā, baltistikas tradīcijām Somijā un somugru studiju programmas darbību Latvijas Universitātē. Somugristika Latvijā objektīvi veidojusies un attīstījusies kā starpnozaru disciplīna, lībiešu, igauņu u.c. Baltijas jūras somu valodu pētījumi vienmēr bijuši cieši saistīti ar letonikas, resp., baltistikas jautājumiem ne tikai lingvistiskā, bet arī kultūrvēsturiskā, literatūrvēsturiskā, folkloras un arī ģeogrāfiskā aspektā.